Ko je Matej Tonin odločno v oko kamere izjavil, da morajo odgovorni v zapor, smo mu zaploskali. Bravo, Matej, ti si car. Ti boš sovrage iz naših bančnih mavzolejev osebno spremil na zadnjo pot proti zasluženim celicam, čeprav ti je osumljeni guverner na ekranu izrekel nekaj neprimernih besed. Tebi pač ni treba štekati financ. Še manj zakonov, ki urejajo te komplicirane mistificirane izračune. Ti veš, da je to del velike zarote. Morda celo prostozidarske.

In res vse skupaj spominja na prostozidarsko pravljico. Najprej moramo imeti druščino zarotnikov, ki se skrivajo v kakšnih trezorjih. Tam izvajajo svoje čudne rituale, darujejo vsake toliko časa kakšno slovensko zlato kokoš tujcem in kujejo zlobne načrte. In en dan se odločijo, da bodo prodali Slovenijo, uničili vse, kar se uničiti da, in zraven še falsificirali vse po vrsti: dokumente, teste, odloke in zakone. Potem moramo imeti junaka, ki to vse skupaj vidi od znotraj in se odloči, da ne bo več molčal. Po domače malo pokramlja z drugim junakom, ki vse skupaj malo bolj šteka kot Matej, in napiše udarno kolumno. Za to, da napišeš kaj takega, moraš imeti jajca. In si obenem še skromen z izjavo, da si razkril le toliko, kolikor ti je junak iz trezorja dovolil objaviti. Če bi hotel dodati kaj sočnega, bi moral dobiti dovoljene. Potem raziskovalni borci za malega človeka na analitično-objektivno-profesionalno-pravičnih televizijah skočijo v luft in ugotovijo, da smo priče kraji stoletja. Jasno, tisti prostozidarski šamani se ne zadovoljijo z malimi prevarami. Mora biti nekaj megalomanskega. Bojda je šaleški TEŠ 6 mačji kašelj proti tej masonski spletki, ugotovi eden od televizijskih junakov. Njegova kolegica pa s pravim zadovoljstvom še enkrat ponovi, da bodo morali eni v zapor. Vmes se pojavijo junaki nad junaki, ki slišijo na ime odvetniki. Logično, če kdo lahko razbije prostozidarsko zaroto, so to pogumni borci za pravice svojih strank, ki so jih igrice okultistov v trezorjih oropale vsega. Celo dostojanstva. Za konec z očiščevalno mašo poskrbijo še politiki v hramu demokracije. Logično. Če se hočeš znebiti prostozidarskih daviteljev, moraš uprizoriti svoj ritual.

Na srečo bo čas na te junake kmalu pozabil. Ne bo pozabil junakinje, ki se je v istem času borila na drugem koncu sveta. Tina Maze je z drugega planeta. Tam nimajo trezorjev, če pa so, so le za hrambo medalj. Ko bo Tina rekla dost mam, bo slovensko smučanje le še ena eksotična obrobna zgodba. To so ugotavljali gostje tako v Tarči kot v Epilogu. In še enkrat dokazali, zakaj gre vse v maloro. Ker tudi tu vsi krivijo drug drugega in iščejo zarote. Jutri se bo našel en junak žvižgač, ki bo odkril še zadnjo neraziskano skrivnost. Zakaj je nehala smučati Mateja Svet? Če bo odgovor enostaven v smislu, da se ji ni dalo več, temu nihče ne bo verjel. Bo premalo zarotniško…