Za skakalkami je 10 od 13 tekem za svetovni pokal. Kakšna je ocena dosedanjega dela sezone?

Tekem je premalo. Izkupiček je nad mojimi pričakovanji. Reprezentanco sem prevzel šele avgusta, zato je trajalo nekaj časa, da so dekleta sprejela nov sistem dela in tudi mene. Špela Rogelj je bila štirikrat na stopničkah (zmaga in trikrat tretje mesto, op. p.), Maja Vtič je na večini tekem med najboljšo deseterico, Eva Logar ima štiri uvrstitve med petnajsterico. To so dosežki, s katerimi moram biti zadovoljen.

Kaj se dogaja s Katjo Požun, ki je bila v minulih sezonah prvo ime reprezentance?

Težave so povezane s prehrano. Ima malo mišične mase in maščobe, zato je zelo občutljiva ter se ji včasih podre imunski sistem in takrat ne more delovati optimalno. Poiskali smo pomoč glede prehrane, a mora biti potrpežljiva. Sezona je namreč drugačna zaradi spremembe v njenem telesu. V glavi vse deluje tako, kot mora, le telo trenutno reagira malo drugače.

Kakšna je razlika med treniranjem fantov in deklet?

Uživam v delu z dekleti. Morda sem bil predolgo v klubu. Potreboval sem spremembo. Trener mora zamenjati okolje, ker lahko da v novi vlogi več. Prav to se meni dogaja zdaj, ker tisto, kar znam in vem, delim z dekleti. Pri dekletih je treba pritiskati na druge gumbe kot pri fantih. Pristop je drugačen, treba je imeti pravi občutek. Reakcije deklet so drugačne, včasih tudi burne. Potrebujejo več časa, da se poberejo po razočaranju.

Vaš pomočnik je nekdanji as Primož Peterka. Kako sta se ujela?

Odlično. Delava kot eno. Je pomočnik, ki si ga lahko le želiš. Za nič na svetu ga ne bi zamenjal. Ni me strah, da Primoža samega pošljem na tekme ali treninge, ker se dobro znajde v vsaki situaciji. Hitro sva našla usklajenost, da tisto, kar vidim jaz in kar vidi Primož, poveževa v celoto v dobrobit deklet.

Do konca svetovnega pokala so še tri tekme. Dve konec tedna v Ljubnem in finale 13. marca v Oslu. V skupnem seštevku je Špela Rogelj četrta, za tretjim mestom, na katerem je Nemka Vogtova, zaostaja 159 točk, torej je malo možnosti za kolajno.

Ne preračunavamo. Počakajmo na razplet tekem v Ljubnem. Tekmice je treba spoštovati. Iraschkova, Takanašijeva in Vogtova, ki v Ljubnem ne bo nastopila, so odlične tekmovalke. Špela je tik za njimi, možnosti za preobrat niso velike, zato ga ne bomo izsiljevali. Če se bo ponudila priložnost, jo bomo izkoristili. Prvi cilj je čim boljši nastop v Ljubnem, nato pa svetovno prvenstvo v Falunu, ne pa skupni seštevek v svetovnem pokalu. Kakšno stvar bo treba pustiti tudi za naslednjo sezono.

Skakalnica v Ljubnem je zelo specifična s strmim zaletiščem, medtem ko gredo trendi v drugo smer. Kako se bodo Slovenke prilagodile na takšen profil?

Dekleta jo dobro poznajo, a tega ne razglašajo. Iz lastnih izkušenj vem, da veliko treninga v Ljubnem prinese več škode kot koristi. Na njej bomo trenirali le v petek.

Kakšna so pričakovanja za domači tekmi v Ljubnem?

Pripravljenost je dobra. Malo gre gor in nato dol. Veselimo se nastopa doma. Ljubno je za vse nas veliko doživetje. Ničesar ne bom napovedoval. Želje so velike, a počakajmo do nedelje, da bomo videli, kaj bodo pokazala dekleta.

Ali je slovenska reprezentanca konkurenčna glede podpore in opreme v primerjavi z drugimi reprezentancami?

Stanje na SZS je znano, mi ga občutimo, a tega ne bom komentiral. Znajdemo se na svoj način, opremo imamo ustrezno. Po koncu sezone bom pojasnil, kako smo reševali zagate.