Bienalni dogodek je razdeljen na sklope in prinaša zelo raznolike projekte, od urbanističnega načrtovanja do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi. Arhitektka Sonja Miculinić, ki je postavila razstavo v Cankarjevem domu, je na včerajšnji predstavitvi povedala, da pregled vsakič znova kaže na dvig kakovosti arhitekturnih projektov v Sloveniji, tako profesionalnih kot študentskih. Ob razstavi Arhitektura inventura 2012–2014, ki bo na ogled do 12. marca, bo vsak četrtek na sporedu spremljevalni dogodek. Poleg šestih arhitekturnih predavanj in šestih študentskih predstavitev pod skupnim naslovom Arhitekti imamo rešitve se obeta še okrogla miza na temo Kdo se boji arhitekturnega natečaja?, ki bo na vrsti ob zaključku razstave.

Predsednica Društva arhitektov Ljubljana Maja Ivanič je pred večernim odprtjem razstave z obžalovanjem dejala, da se v arhitekturi v minulih letih prav nič ni spremenilo na bolje. Opozorila je na perečo situacijo arhitektov, ki se jim je dohodek v minulih letih znižal za kar 70 odstotkov. Velika težava so podplačani projekti, plačilna nedisciplina in nelojalna konkurenca. Spomnila je, da je vlada ukinila javne arhitekturne natečaje, brez katerih se davkoplačevalski denar porablja netransparentno. »Arhitekti kljub gospodarski in moralni krizi, ki je nastala v Sloveniji, delamo in vztrajamo v svojem poklicu ne glede na to, da se je situacija drastično poslabšala za arhitekturno stroko,« je še povedala.

Opomnila je, da se poslabšuje tudi situacija v prostorski zakonodaji: »Vlada parcialno rešuje probleme in 'mrcvari' samo zakonodajo, zaradi česar prihaja tudi do slabših arhitekturnih projektov.« Dodala je, da kar 212 slovenskih občin onemogoča izvajanje kakršne koli prostorske strategije, obenem pa povzroča zmedo v zakonodaji in upravnih postopkih. nr, sta