Jože Pogačnik, rojen v Mariboru leta 1932, je študiral režijo na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in se je kmalu uveljavil kot avtor izrazito kritičnih in angažiranih dokumentarnih del. Za svoje številne filme je v več kot 30-letni karieri prejel pomembna priznanja doma in v tujini, med njimi Prešernovo nagrado leta 1966 za kratka filma Naročeni ženin in Derby ter srebrnega medveda v Berlinu za kratki film Tri etude (1971).

Njegov prvi celovečerni igrani film Grajski biki (1967) je bil tako blizu črnemu valu, da je do naslednjega prišel šele po 18 letih: to je bil Naš človek (1985), tipični družbenokritični film iz slovenskih socialističnih časov, zatem pa je po scenariju Žarka Petana posnel še Kavarno Astorija (1989).

Kipci, ki jih bodo prejeli nagrajenci, so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica, ki je izdelal tudi nagrade bert. Te so v društvu ustanovili lani in jih dvakrat na leto, izmenjaje igralki in igralcu, podeljujejo za življenjsko delo na področju filmske igre. Lani sta bert prejela Štefka Drolc in Miha Baloh. kul