"Na skakalnici v Ljubnem nismo opravili niti enega skoka. Šele v ponedeljek smo se vrnili iz Romunije, v zadnjem tednu pred tekmo pa po pravilih na skakalnico niti ne smemo. Pritisk je najbrž nekaj večji kot pred drugimi tekmami, moja naloga je, da ga umirim ter tako omogočim, da dekleta pokažejo tisto, kar znajo. Mislim, da smo pripravljeni, vsaj tako kot v prvem delu, smo pa pripravljeni tudi na vzpone in padce, ki se nam letos dogajajo. Tekma bo za nas pravo doživetje, želimo si veliko, napovedovali pa ne bomo ničesar," je dejal trener reprezentance Stanko Baloh, ki bo v zgornjo Savinjsko dolino popeljal kar deset deklet. Ta se v zadnjem tednu pripravljajo v Planici, v naslednjih letih pa bi po besedah župana Franja Naraločnika lahko bil pripravljalni center tudi v Ljubnem, kjer obljubljajo prenovo infrastrukture.

V kvalifikacijah - glede na število prijav naj bi za razliko od zadnje tekme v Romuniji zanesljivo bile - bodo tako nastopile Urša Bogataj, Eva Logar, Katja Požun, Špela Rogelj, Maja Vtič, mladinke Anja Javoršek, Anita Seretinek, Lidija Sešen in Barbara Klinec, po poškodbi pa se v ekipo vrača tudi Anja Tepeš. "Nisem še v taki formi, kot bi si želela. Upam, da se bom uvrstila na tekmo, s tem bi bila za prvo tekmo po poškodbi zadovoljna," je svojo željo predstavila povratnica.

Rogljeva želi na stopničke, a takšne želje imajo tudi druge

Sodeč po letošnjih predstavah, bo glavni slovenski adut Špela Rogelj, ki je pred novinarsko konferenco iz rok Jožeta Mermala, predsednika uprave BTC, sponzorja reprezentance, v zahvalo za zmago v uvodni tekmi svetovnega pokala prejela umetniško sliko. "Zelo se veselim domače tekme, čutim malo živčnosti, a verjamem, da bo pred samim začetkom izginila. Treba bo skočiti, potem pa bomo videli, kakšno bo stanje. Poskušala sem se tudi psihično pripraviti, menim, da sem se, bom pa to morala dokazati. Jasno je, da si želim uvrstitev na zmagovalni oder, a stopničke so tri, take želje pa imajo še mnoge druge," je na realnih tleh Rogljeva.

Najboljša Slovenka v letošnji sezoni obžaluje, da reprezentanca ni imela možnosti treninga na napravi, a verjame, da se bo nanjo hitro prilagodila. "Doslej smo se še vedno in nikdar nismo imele težav, zakaj bi bilo letos drugače? Je pa skakalnica specifična, za razliko od novejših naprav ima kratek ter zelo strm nalet, praktično si od vrha pa do mize takoj. Vse je odvisno od počepa in nog. Te morajo biti močne, če niso, nimaš možnosti," je skakalnico opisala Rogljeva.

Svetovnega pokala letos ne more osvojiti

Ljubljančanka je letos nekaj časa nosila majico vodilne v svetovnem pokalu, a jo je morala predati Avstrijki Danieli Iraschko Stolz, ki bo po njenem mnenju zmagala tudi na koncu. "Letos pač svetovnega pokala ne morem osvojiti, letos ga bo osvojila Daniela. Čeprav ji skakalnica v Ljubnem ni všeč in je celo razmišljala, da ne bi nastopila, je na startni listi, kakor sem se pogovarjala, bo v Slovenijo tudi prišla. To si želijo tudi moji navijači, ki ji nekaj pripravljajo v zahvalo, ker mi je na Japonskem posodila smuči. Iraschkovi zmago privoščim, svetovni pokal pa bo moj cilj v naslednjih sezonah," razmišlja Rogljeva.