Ko so se včeraj na sedežu smučarske zveze v Ljubljani zbrale smučarske tekačice, ki bodo od 18. februarja do 1. marca nastopile na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu na Švedskem, je bilo opaziti očitno razliko med generacijami. Starejši Katja Višnar in Alenka Čebašek sta delili čestitke mlajšim Lei Einfalt, Niki Razinger in Anamariji Lampič, ki so se z lepimi uspehi vrnile z malega nordijskega prvenstva v Almatyju v Kazahstanu. Vendar sta zaradi niza uvrstitev med deseterico, kar je bilo za starejšo generacijo ocenjeno v superlativih, najmlajši razočarano sklanjali glavi. Tako Lampičeva med mladinkami kot Einfaltova med mlajšimi članicami sta glasno sanjali kolajni. Mlada generacija dviga normative.

»Ni se izšlo po mojih načrtih. Lagala bi, če bi rekla, da nisem računala na kolajno,« zatrdi Lea Einfalt. »To je bil vsaj zame glavni cilj sezone. Osmo mesto na 10 kilometrov drsalno v moji najboljši disciplini je bilo kar veliko razočaranje. Sprijazniti se moram, čeprav je imel pomembno vlogo izbor smuči, kjer nisem imela sreče. Tudi v skiatlonu (7. mesto) nisem imela sreče. Ena od tekmic me je izrinila na menjalnem prostoru, da sem padla in s tem izgubila priključek s skupino. V teku je veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na rezultat in meni v Kazahstanu niso bili naklonjeni,« je podrobno razložila okoliščine prvenstva, kamor pravi, da se ne bo več vračala. Ni pomislila, da je Almaty vroči kandidat za olimpijske igre 2022.

Za tekačico, ki je na mladinskih tekmovanjih nabrala lepo bero odličij, so visoki osebni cilji razumljivi. »Z vidika lanskih dosežkov bi bila z letošnjimi vsekakor zadovoljna. Glede na dosežke med to sezono pa nisem. Zdi se mi, da je za nas mlade to prvenstvo zelo pomembno, saj je to po mladinski konkurenci drugi veliki preskok med absolutno konkurenco,« se Einfaltova zaveda postopnih korakov skozi kariero. Ob tem se članica Triglava ne izgovarja, da je bila v Almatyju z 20 leti poleg Norvežanke Silje Theodorsen najmlajša v ospredju na obeh tekmah. Najboljše tekačice iz te konkurence že dokaj redno posegajo med trideseterico na tekmah svetovnega pokala, nekaterim uspe celo na stopničke. Po točkah svetovnega pokala je Einfaltova na petem mestu med mlajšimi od 23 let.

Ob tem drobna in jekleno vzdržljiva 20-letna tekačica posebej opozori, da je med malim svetovnim vseskozi tudi trenirala. »Sama sem želela, da bi bil Almaty vrhunec, a trener ni razmišljal tako. Falun bo po novoletni turneji Tour de Ski in SP do 23 let že tretji vrhunec sezone zame, zato sem v Almatyju tudi trenirala. Sicer ni šlo za hude obremenitve in sem vmes brez težav tudi dobro tekmovala, toda vrhunec le ni bil. No, bom pa največ lahko pokazala v Falunu. Sem prepričana, da mi lahko uspe. Že vso sezono držim visok nivo pripravljenosti in to lahko obdržim. Po krajšem počitku se moram le še psihično sestaviti. Tudi zaradi tega ta konec tedna ne grem na tekmo svetovnega pokala v Oestersund, čeprav je na sporedu moja najudarnejša disciplina. Potrebujem nekaj dni miru in lažjega treninga in grem potem polno motivirano na Švedsko,« je pojasnila odločitev. Na generalki v Oestersundu bo tako nastopila le Katja Višnar.

Trener Marko Gracer šele prvo sezono skrbi zanjo, a ji pri odločitvah že zelo zaupa. Decembra se je pred tekmo svetovnega pokala v Davosu edina za nekaj dni vrnila domov in trenirala na rolkah, potem pa se vrnila na prizorišče in naredila senzacijo z 20. mestom in potem še osemkrat pritekla med dobitnice točk. Veliko je razmišljala o zadnji etapi Tour de Ski in to tudi uresničila z 11. časom. Je dekle dejanj. »Trener poda predlog, kako peljati sezono, sama pa potem premislim in se odločim. In tudi zdravnica Nada Kozjek mi svetuje na podlagi izvidov stanja. Na zadnjem pregledu je bilo vse v redu. Nada je le pripomnila, da sem v dobrem stanju in zmorem dobro teči,« omeni detajle, ki tekačici prihodnosti vlivajo dodatno samozavest, da se ne boji niti napornega tekmovalnega ritma v Falunu, kjer bo kot specialistka za razdalje poleg Alenke Čebašek najbolj obremenjena. »Vesne Fabjan sicer ne bo, a smo vseeno močna ekipa, dobro se razumemo in prepričana sem, da bo to tudi pomagalo do dobrih dosežkov.«