Užitek je opazovati, kako čustveno trenutke Tine Maze spremlja njen trener Valerio Ghirardi. Umirjen Italijan ob stresnih spremljanjih Tine Maze pade v svoj svet, v katerem ni prostora za okolico. Pokaže povsem drugačen obraz, kot ga kaže v vsakdanu, ko je povsem umirjen. Težko bi zapisali, da Ghirardi ni tipičen Italijan. Gotovo pa se razlikuje od večine svojih sodržavljanov po tem, da je precej manj zgovoren in precej bolj umirjen.

Značajsko je torej natanko takšen, kakršnega v tem trenutku potrebuje najboljša slovenska športnica Tina Maze. Ob stresnem in odgovornem delu potrebuje mirnega človeka, ki ji pove malo, a prave stvari. Druge pozna in čuti. Vodja ekipe Andrea Massi je z izbiro Ghirardija pokazal vse svoje mojstrstvo pri sestavi ekipe. Po lanski sezoni, v kateri je Tina Maze osvojila dve zlati olimpijski kolajni z Maurom Pinijem, ni bilo preprosto najti njegove zamenjave. Izkazala se je za zadetek v polno.

»Vsi šampioni so drugačni. Ne glede na to, ali se ukvarjajo z nogometom, košarko ali alpskim smučarjem. Z njimi ni težko, temveč je užitek delati. So pa drugačni od uspešnežev, saj so najuspešnejši,« pravi Valerio Ghirardi, ki je na generalki pred svetovnim prvenstvom v St. Moritzu dobil žreb kot postavljalec slaloma alpske kombinacije. Izkazalo se je, da je bilo odlično sodelovanje ključnega pomena, saj je postavil natanko takšno preizkušnjo, ki je dala Tini Maze občutek domačega terena. Ob osvojitvi druge zlate kolajne na svetovnem prvenstvu se na slalomu namreč ni počutila najbolje, a je na »domači« postavitvi zbrala dovolj energije, da je osvojila tisto, kar ji je napovedoval širni svet – zlato kolajno v alpski kombinaciji.

Naslednji dve preizkušnji svetovnega prvenstva bosta zelo zanimivi, saj je Črnjanka na odlični poti, da postane prva alpska smučarka sveta, ki bi lahko osvojila kolajne v vseh petih disciplinah. Ghirardi pravi, da se z napovedmi ne bo izpostavljal. Da vztraja, kot je napovedal pred prihodom v Beaver Creek. Da se bodo za vsako disciplino posebej pripravili za zmago.

Kako dobro se je Ghirardi pripravil na zgodbo, ki se dogaja v ZDA, kažejo njegove izjave med prvenstvom. Ve, da se ukvarja s športom, v katerem odločajo stotinke. Ko je Tina Maze na prvi končni preizkušnji v superveleslalomu osvojila srebrno kolajno, je bil navdušen nad začetkom, saj je vedel, da bo v nadaljevanju prvenstva Črnjanka pridobila samozavest. Okus pelina po zaostanku treh stotink za Anno Fenninger pa je bil vsaj za kratek čas neizbežen. »Verjamem, da se bo zgodba v nadaljevanju prvenstva obrnila Tini v prid,« je odgovoril in že na smuku po zmagi za dve stotinki pred avstrijsko tekmico občutil sladkobo najboljše sladice. Kako paše takšen okus, se človek zave šele takrat, ko pred njim občuti grenkobo. Kakšen bo okus po tekmah v nadaljevanju prvenstva, bo jasno že čez tri dni, ko bo v Beaver Creeku zadnja ženska preizkušnja SP v alpskem smučanju.