Od dvanajstih živali v zodiaku se ovce drži najslabši sloves. Mladi Kitajci zato razmišljajo, da bi otroka raje imeli leta 2016, ko se bo začelo leto opice. Mnogo ljudi je namreč prepričanih, da so otroci, ki so rojeni v letu ovce, »sledilci« in ne »vodje«. Sodeč po ljudskemu izročilu le eden izmed desetih ljudi, rojenih v letu ovce, najde srečo.

»Vseeno mi je, kaj bo po horoskopu moj otrok, le da ne bo ovca,« je povedala Zhang Xun, ki sicer ni vraževerna, a otroka letos raje ne bo imela. Veliko parov se je celo odločilo roditi predčasno, da bi bili njihovi otroci še rojeni v letu konja. Po kitajskem horoskopu se prehod v novo znamenje zgodi šele v februarju (letos bomo v leto ovce prešli 19. februarja).

Nosečnic je manj

»Zabeležili smo manjše število nosečnic,« je pojasnila medicinska tehnica, ki dela v porodnišnici v Šanghaju.

Znanstveniki pravijo, da kljub ljudskemu izročilu ni nobenega dokaza, da bi bilo število otrok v letu ovce manjše. Profesor demografije Duan Chengrong je pojasnil, da je manjše število rojstev »mit«. Po njegovem mnenju so takšni socialni fenomeni bolj pogosti v severni Kitajski.

Znani ljudje, rojeni v letu ovce, so med drugim Bill Gates, Steve Jobs, Mark Twain, Jay Chou in Zhang Ziyi. Ni znano, zakaj je ovca postala tako osovražen znak. Največ sreče naj bi po trenutnem prepričanju prinesli zmaj, konj in tiger.

Icaas Yue, ki uči kitajsko mitologijo na univerzi v Hong Kongu, je pojasnila, da je bila ovca povezana s sočutjem in pobožnostjo – pomembni karakteristiki, ki so jih antični šolniki izredno hvalili. Kasneje sta omenjeni pozitivni karakteristiki izgubili pomen, moderna interpretacija ovce pa je »naivnost in nedolžnost«.