Matthias Mayer, Hannes Reichelt in Kjetil Jansrud so bili glavni favoriti smuka za naslov svetovnega prvaka. Podatek, da so zasedli 12., 13. in 15. mesto, kaže, da so se na progi Ptic roparic zgodila presenečenja. Patrick Küng, Travis Ganong in Beat Feut so na prvih treh mestih osvojili sploh svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih. Za najpozitivnejše presenečenje je poskrbel Küng.

Enaintridesetletni Švicar je v svetovnem pokalu debitiral šele pri 25 letih, ko se je pojavil na startu v domačem Wengnu ter v superkombinaciji zasedel 19. mesto. Vso svojo kariero je specialist za hitre discipline. Da je velik talent, je dokazal že v svoji drugi sezoni na tekmovanjih najvišjega ranga, ko se je marca 2010 na smuku v Garmisch-Partenkirchnu uvrstil na tretje mesto. To je bila njegova prva uvrstitev med najboljšo deseterico, ki jih je do današnjega dne zbral 24.

Pogled na Küngove rezultate v Beaver Creeku razkriva, da se je z eno tehnično najzahtevnejših prog na svetu v preteklosti vrhunsko ujel. Na progi Ptic roparic je namreč v minuli sezoni dosegel svojo prvo zmago svetovnega pokala, in sicer v superveleslalomu. Za dotlej največji uspeh je moral ugnati Hannesa Reichelta, svetovnega superveleslalomskega prvaka, ki je bil že trikrat najboljši na tej progi, ki jo v zadnjih letih mnogi imenujejo kar Reicheltova dnevna soba. V tej sezoni pa je na generalki pred svetovnim prvenstvom Küng v Beaver Creeku poskrbel za nepozaben prizor. Na najstrmejšem delu proge ga je namreč na enem od ovinkov spektakularno vrglo v zrak. Švicar se je rešil in preprečil najhujše. Vrnitev na prizorišče je bila za Künga dobra dva meseca po akrobaciji sanjska.

Švicarji so bili lačni smukaške zmage. Naslov svetovnega prvaka v kraljevi disciplini so čakali kar 18 let, od leta 1997, ko je v Sestrieru zmagal Bruno Kernen. Poleg tega so predlani v Schladmingu in pred štirimi leti v Garmisch-Partenkirchnu ostali brez zlate kolajne, kar je bilo za Švico prava mala športna katastrofa.

Na svoji spletni strani je 181 cm visoki in 85 kg težki svetovni smukaški prvak zapisal, da se v prostem času najraje druži s prijatelji ter igra golf ali kolesari. Pravi, da mu je bilo najtežje v karieri leta 2006, ko je moral zaradi poškodbe noge izpustiti vso sezono 2006/07. Da je tedaj aktivno krajšal svoj čas, se je vpisal na tečaj angleškega jezika.

»Švicarjem ni nikoli lahko na velikih tekmovanjih. Deležni smo velikih pričakovanj domače javnosti in pritiska. S temi rečmi se ni preprosto soočati. Očitno je v Beaver Creeku prišel čas, ko je sreča na naši strani,« pravi Patrick Küng, ki je v svetovnem pokalu blestel predvsem v prejšnji sezoni. Tedaj je v skupnem superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala osvojil tretje mesto. Najbolj bleščeče trenutke pa je doživel isto sezono v Wengnu, ko je dosegel doslej svojo edino zmago svetovnega pokala. Sicer na precej skrajšani preizkušnji, dolgi minuto in pol.