Medtem ko so oči svetovne in slovenske alpske smučarske javnosti v teh dneh usmerjene čez lužo, kjer poteka svetovno prvenstvo, je v Sloveniji pestro. Prihodnost slovenskega alpskega smučanja je dnevna tema. Čez dvanajst dni, 21. februarja, 13 slovenskim trenerjem potečejo pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije. Panožna zveza je ohranila pogodbe le s trenerji, ki so delno financirani z naslova pristojnega ministrstva ali Olimpijskega komiteja Slovenije. Kako sezono izpeljati do konca, bo znano šele naslednji teden, ko se bodo reprezentance vrnile iz Kolorada. Natančnejši pogled na stroške ter obstoječe pogodbe pa kaže, da bližnja prihodnost v podobi prihodnje sezone ni tako črna.

Bolj ko se sezona alpskega smučanja približuje koncu, jasnejše so evrske številke. Alpsko smučanje ima v tej sezoni na razpolago 1,262 milijona evrov. Od 1. maja do zadnjega lanskega dneva jih je panoga porabila približno 1,132 milijona, kar pomeni, da ima do konca sezone na voljo še 130 tisočakov. Ker ima veliko fiksnih stroškov, poleg tega pa bo imela še nekaj dodatnih, so na SZS pripravljeni, da bo panoga za alpsko smučanje do konca sezone naredila za četrt milijona minusa. Na zvezi sicer upajo na boljši scenarij, ob katerem bi minus ob koncu sezone znašal polovico tega zneska.

Od večjih sponzorjev po koncu sezone poteče le pogodba z Argeto

Bolj optimističen je pogled na sponzorske pogodbe, ki razkrivajo, da ima panoga za alpsko smučanje do konca naslednje sezone podpisane pogodbe s Petrolom, NLB in Generalijem, z Rauchom celo do konca sezone 2016/17. Edini zvesti sponzor, ki mu pogodba poteče po tej sezoni, je Argeta. Ker z njenega naslova prihaja predsednik SZS Enzo Smrekar, so lahko obeti za podaljšanje optimistični. Direktor SZS Jurij Žurej je bil v zadnjih dneh vidno pod stresom, saj je veliko govora o rebalansu in likvidnosti ter prestrukturiranju kreditov. Signali iz SZS so zaenkrat zelo pozitivni.

»Zavedamo se, da gre z odpovedjo pogodb trenerjem za zelo pereč problem, s katerim se moramo spopasti čim prej. To sem izpostavil tudi na zadnjem izvršilnem odboru v januarju. Vsekakor želimo in moramo sezono pripeljati do konca in prav nihče se ne nagiba k nasprotnemu! Kako? Odgovor na to vprašanje je v prvi vrsti odvisen od doseženih rezultatov, predvsem pa od realnega potenciala. Vsaj glavnico odgovorov na to pričakujemo takoj po končanem svetovnem prvenstvu. Najprej od obeh glavnih trenerjev in tudi ostalih, s katerimi sodelujemo,« pravi Blaž Lešnik, začasni vodja panoge za alpsko smučanje. Z vprašanjem, kdo naj bi slovensko alpsko smučanje vodil v prihodnjih sezonah, Lešnik ni želel polemizirati. Pravi, da sam ne bo posegel v imena stroke, saj to pričakuje od novega alpskega vodstva, ki naj bi bilo izvoljeno marca. Lešnik poudarja, da imajo takšne pristojnosti klubi, da pa je pripravljen kot vselej pomagati.

Panoga za alpsko smučanje mora najti pravega vodjo

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar se zaveda resnosti položaja v panogi za alpsko smučanje, toda od svojih načel ne odstopa niti za milimeter. »Veliko je bilo govora in iskanj rešitev, da je položaj takšen, kakršen je. Na smučarski zvezi smo bili prisiljeni prekiniti pogodbe s trenerji in pri tem ni šlo za nikakršno nezadovoljstvo. Zavedam se, da bo po 21. februarju sezono težko nadaljevati. A se mora panoga za alpsko smučanje zavedati, da bo šel vsak dodaten strošek na rovaš naslednje sezone. Naredili smo vse, da smo škodo za panogo karseda zmanjšali,« odgovarja Smrekar. »Kar zadeva kritje stroškov tekmovalcev v svetovnem pokalu, nima smučarska zveza nobenih izdatkov. Problem so trenerji. Če se bo panoga odločila, da bo na tekmah potrebovala kakšnega trenerja, bomo iskali rešitev, kako z njim skleniti pogodbo o sodelovanju. Ali si bomo skušali pomagati s tistimi trenerji, ki imajo sistemske pogodbe,« dodaja Smrekar.

Predsednik SZS pravi, da bo prihodnost alpskega smučanja v veliki meri odvisna od dosežkov športnikov. Ti imajo v teh dneh največjo priložnost, da s svojimi rezultati prepričajo potencialne sponzorje. »Pogovori, ki jih opravljamo s pokrovitelji, niso črno-beli. Večina med njimi si želi zgodbe, v katero so vpleteni mladi smučarji. Zato je naša naloga, da delamo na tem in jih prepričamo, da koncept obstaja ter se zanj trudimo. Zato panoga potrebuje močnega vodjo,« je nadaljeval pogovor Smrekar. »Govoric, kdo bi bil primeren kandidat je cel kup. Tudi Andrea Massi se pojavlja med njimi. Ta je gotovo ena od primernih oseb, ki bi bile na razpolago 24 ur dnevno. A ni edini. Alpsko smučanje mora čim prej najti človeka, ki mu bo v prvi vrsti povsem zaupalo. Kdaj bo to? Treba bo razpisati volitve. Pred tem je veliko proceduralnih stvari, med njimi tudi nekaj statutarnih sprememb. Naj ob tem poudarim, da me osebno zanimajo predvsem posameznikove odgovornosti, ne zgolj pristojnosti. Sicer pa se v odločitve alpskih smučarskih klubov ne mislim vpletati. Kot predsednik smučarske zveze sem odgovoren za marsikaj, ne pa za to, kdo bo vodja posameznih panog.«

Smrekar: Žurej ima vso mojo podporo

Direktor SZS Jurij Žurej je med vsemi zaposlenimi na zvezi najbolj na prepihu. »Da je tako, je povsem razumljivo. Direktor se je lotil stvari, ki so bile dolgo nedotaknjene. Ker se je dotaknil nekaterih imen, si je pridobil precej nasprotnikov. Takšne stvari so bile predvidljive. Lahko povem, da ima direktor vso mojo podporo. Dejstvo je, da je Žurej večkrat v konfliktnih situacijah, a drugače se njegovega dela ne da opravljati. Njegovo delo je podobno, kot bi vstopil v problematično podjetje in ga skušal sanirati. Pomembno je, da vztraja pri redu in disciplini. Po drugi strani gre na njegov račun slišati tudi veliko pohval. Menim, da morata miniti vsaj dve leti vloženega truda, da bodo vidni prvi sadovi dela. Ob tem pa ne odstopati od zastavljenih ciljev,« je sklenil Smrekar.

»Dela je sicer vsak dan dovolj, a v zadnjih dneh gre za res pomembne odločitve, ki zadevajo prihodnost delovanja smučarske zveze. Zaenkrat vam lahko rečem le, da smo na dobri poti. Z vsem znanjem se trudimo, da bomo smučarsko zvezo z vsemi številkami v kratkem prikazali kot organizacijo, ki posluje likvidno. Hkrati smo osredotočeni na iskanje novih sponzorjev in tudi v tej smeri imamo nekaj pozitivnih signalov,« pravi direktor SZS Jurij Žurej.