»Prvič sem se počutila sproščeno. S progo sem se spoprijateljila in se sprostila, kar je v Beaver Creeku zelo težko. Jutri želim še enkrat ponoviti vožnjo,« je po zadnjem treningu smuka, na katerem je bila Tina Maze razred zase, sporočila tekmicam trenutno najbolj vsestranska alpska smučarka svetovnega pokala. Vrgla jim je rokavico. Bila je samozavestna in odločna, da olimpijskemu naslovu doda še svetovnega. Najhitrejši čas na treningu smuka je imel dan pred specialnim smukom močnejši pomen, saj so si vse smučarke skušale z dobro vožnjo pridobiti samozavest. Ob spremljanju Tine Maze je bilo jasno, da je izpeljala zahtevno progo tako, kot si lahko vsaka alpska smučarka na svetu le želi.

V primerjavi s treningom je bila smukaška preizkušnja hitrejša. Proga je bila v idiličnih zimskih razmerah trša, tako da so bile hitrosti višje. In ko je Anna Fenninger s startno številko 16 odsmučala še bolje kot Tina Maze na treningu, prevzela vodstvo s sekundno prednostjo, je večni tekmici poslala še jasnejše sporočilo: »Zmogla sem! Lahko tudi ti?« Tekmice, ki so krojile vrh v svetovnem pokalu, so odpadale, zaostajale. Tudi Lara Gut, ki ji je uspela sijajna predstava, a je vseeno več kot tri desetinke zaostala za Avstrijko, ki ji je dal dodaten naboj superveleslalomski naslov svetovne prvakinje.

Do številke 21, ki jo je nosila Tina Maze. Nekaj vraževerja je bilo mogoče čutiti ob simboliki s startno številko. Z njo je bila Korošica pripravljena na boj stotink, kar je z isto startno številko dokazala lani v Sočiju, ko se je povzpela na Olimp z roko v roki s Švicarko Dominique Gisin. Tina Maze je Avstrijki, s katero v zadnjih letih na največjih tekmovanjih bije boj za vsako stotinko, zadala boleč udarec. Najboljša slovenska športnica je v boju zadnjih dveh skupnih zmagovalk svetovnega pokala veliko tekmico ugnala za dve stotinki. Torej še stotinko manj, kot je bila tri dni pred tem v superveleslalomu boljša Anna Fenninger. Visoko je dvignila roki v zrak, simbolično pokazala v kamero dva prsta. Dobro minuto je še spremljala nastop številke 22, ki jo je nosila Lindsey Vonn, ki pa ni bila kos zahtevni progi. In slavje se je začelo. Olimpijskemu smukaškemu naslovu je dodala naslov smukaške prvakinje v najprestižnejši disciplini. Črnjanka je hkrati osvojila prvo slovensko smukaško kolajno na svetovnih prvenstvih.

»Boljših občutkov si preprosto ne predstavljam. Če bi si zamislila sanjski scenarij, bi si želela Anno prehiteti za dve stotinki, in natanko to mi je tudi uspelo. Ko sem na startu opazovala nastop Anne Fenninger, sem vedela, da je ona tista, ki jo je treba premagati,« so bile prve besede Tine Maze. »Med smučanjem sem naredila dve napaki, po katerih se mi ni zdelo, da sem na zmagoviti poti. Skušala sem čim hitreje pridrveti v cilj. Uspelo mi je najhitreje med vsemi. Anni je uspelo združiti olimpijski in svetovni naslov v superveleslalomu, meni pa v smuku. Super!«

Ko se našteva mejnike Tine Maze, se vselej pozabi na kakšnega. Postavila jih je namreč že toliko, da bodo dobili pravo vrednost šele takrat, ko jim bo zrasla dolga brada. Še prej bo bržčas dosegla še kakšnega. Za zdaj je namreč na sijajni poti, da osvoji kolajne v vseh petih disciplinah svetovnega prvenstva, kar pred njo ni uspelo še nobeni alpski smučarki. Prvi dve nalogi je z osvojeno srebrno in zlato kolajno opravila z odliko. Naslednja preizkušnja jo čaka pojutrišnjem na superkombinaciji, na kateri bo po videnem na prvenstvu prva favoritinja za zlato kolajno. Ta kratkoročni cilj je trenutno na prvem mestu v glavi Tine Maze in njene ekipe, ki jo zna vselej na največjih tekmah pripraviti najbolje.