Superveleslalomski začetek svetovnega prvenstva v alpskem smučanju pomeni ogrevanje pred vrhuncem. Sicer je barva kolajn enaka v vseh disciplinah, blišč znotraj stroke pa je precej bolj specifičen. Največ v alpskem smučanju od nekdaj pomenijo smukaške lovorike in današnji časi se po tem od preteklosti ne razlikujejo. Slovenija je imela v preteklosti svoja merila. V desetletjih vladavine Toneta Vogrinca so slovenski alpski smučarji osvajali kolajne v tehničnih disciplinah, s prihodom Mateje Svet in prebliskom Tomaža Čižmana v Vailu leta 1989 pa se je Slovenija na največjih tekmovanjih najbolj približala svetu v hitrih disciplinah v superveleslalomu. Do slovenskega smukaškega preboja je bilo treba čakati precej dlje.

Ko je Andrej Jerman vpisal Slovenijo na alpski smučarski smukaški zemljevid, so bile prisotne želje, da bi alpski smučarji tudi v smuku osvojili prvo kolajno na velikem tekmovanju. Toda Andrej Jerman in njegova generacija izzivu niso bili kos. Meje je začela premikati šele Tina Maze. Sprva na tekmah svetovnega pokala, na katerih se je do letošnjega svetovnega prvenstva 28-krat uvrstila med najboljšo deseterico. V skupnem seštevku svetovnega pokala je bila v rekordni sezoni 2012/13 druga, potem ko je za Lindsey Vonn zaostala le za eno točko. Američanka je tedaj zaradi poškodbe na SP v Schladmingu izpustila zadnje preizkušnje, a se vseeno veselila malega kristalnega globusa s 340 točkami, kar je daleč najmanjši zbir doslej. Tina Maze je zaostala le za točko, tudi zavoljo finala v Lenzerheideju, kjer je smukaška preizkušnja zaradi slabega vremena odpadla.

Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, je tedaj bolečo odpoved finalne preizkušnje sprejel športno z naslednjimi besedami: »Pogoji so bili nemogoči in jih je treba sprejeti. Športna krivica, ki se je zgodila Tini, se je predlani Lindsey Vonn (Američanka je v sezoni 2010/11 v skupnem seštevku svetovnega pokala za tri točke zaostala za Mario Höfl Riesch, potem ko je zaradi slabega vremena zadnji dan finala v Lenzerheideju odpadel veleslalom, op. p.). Pravila so narejena in se jih je treba držati, za razmisliti pa je, ali bi se jih dalo spremeniti. Ena točka pri tem ne igra nobene vloge. Dejstvo je, da je bila Tina v zadnjem času izjemno hitra v smuku, medtem ko smo bili na začetku sezone malo rjasti, kar zadeva hitre discipline. Bolj je pomemben v tej sezoni Tinin napredek v hitrih disciplinah in naslov superveleslalomske svetovne prvakinje.«

V minuli sezoni je Tina Maze smukaško dozorela

V minuli sezoni je bila Tina Maze izmed vseh disciplin najboljša prav v smuku. V skupnem seštevku svetovnega pokala je zaostala le za Mario Höfl Riesch in Avstrijko Anno Fenninger. Da je smukaško dozorela do vrhunca, je Črnjanka pokazala na olimpijskih igrah v Sočiju. Postala je olimpijska prvakinja v disciplini, v kateri v Sloveniji nimamo niti ene proge, na kateri bi lahko postavili smuk s standardi svetovnega pokala. »Na zimske olimpijske igre sem prišla po zlato olimpijsko kolajno in zdaj jo imam. Ne po srebrno, ne bronasto, ampak zlato. To je bil moj edini cilj. Najtežje pri vsej zgodbi je bilo čakanje. Težko je brzdati občutke, ki bi najraje zavreli, a jih je treba obdržati v sebi. V glavi se mi je odvijala moja prva otroška tekma, ki smo jo imeli v Črni na Koroškem. Tedaj so bile na smuku vse tekmice za dve glavi višje od mene. Rekla sem si, da če sem zmagala tedaj, zakaj ne bi še na olimpijskih igrah. Zanimiva primerjava, ki mi je pomagala, da sem stopila na Olimp,« je prve občutke po zgodovinskem smukaškem uspehu lani v Sočiju opisala Tina Maze, ki se je nekaj dni kasneje povzpela še na veleslalomski Olimp.

Na krilih superveleslalomskega uspeha

Medtem ko je Tina Maze postavila olimpijski mejnik, pa ima Slovenija še vedno prazno bilanco osvajanja kolajn na svetovnih prvenstvih. Tina Maze je doslej na smukih na SP nastopila trikrat. Led je prebila v Val d'Iseru, kjer je bila 14. Dve leti kasneje v Garmisch-Partenkirchnu je bila peta, do bronaste kolajne Marie Höfl Riesch pa jo je ločilo 38 stotink. Predlani je bila v Schladmingu sedma, do tretjega mesta, ki ga je znova osvojila Maria Höfl Riesch, pa jo je ločilo 51 stotink. Tina Maze se podobno kot pred dvema letoma v Schladmingu spogleduje z osvojitvijo kolajn v vseh petih disciplinah. Na avstrijskem Štajerskem se je spotaknila na drugi stopnici, smukaški preizkušnji. Če se danes ne bo, bo postavila nov mejnik slovenskega športa ter Sloveniji priborila prvo smukaško kolajno na SP. Črnjanka ima v tej sezoni v žepu že zmago na uvodni preizkušnji v Lake Louisu, v skupnem smukaškem seštevku pa zaseda četrto mesto. Daleč najboljša v tej sezoni in prva favoritinja za naslov bo danes ob 19. uri Lindsey Vonn, za njo pa v tej sezoni svetovnega pokala najbolj blestita še Anna Fenninger in Nemka Viktoria Rebensburg. V krog najožjih favoritinj za odličja sodijo še Avstrijka Elisabeth Görgl, Švicarka Lara Gut, Tina Weirather iz Liechtensteina ter vse Američanke, ki so imele več možnosti treninga na prizorišču. »Najpomembnejše je, da sem dobro začela prvenstvo, potem ko se na zadnjih dveh prizoriščih v Cortini d'Ampezzo in St. Moritzu nisem znašla. Moji cilji so znani na vsaki tekmi posebej. Naredila bom vse, da vsakega posebej izkoristim,« napoveduje Tina Maze.