Ni treba biti strokovnjak za Aristotela, da bi razumeli, da je važna prava mera med premalo in preveč. Konec koncev je to definicija obeh pridevnikov. Oba namreč označujeta trenutek, ko nekaj za nas ni več dobro, bodisi iz pomanjkanja bodisi izobilja. Da je preveč trimčkanja lahko tako škodljivo kot premalo, je zato dokaj samoumevno. Vendar zajec tiči v podrobnostih, kot je vprašanje, kdaj oziroma koliko je preveč?

Znanstvenik so v sklopu koebenhavnske raziskave preučevali več kot tisoč zdravih trimčkarjev in tistih, ki se s trimčkanjem ne ukvarjajo. Pri tem so bili pozorni na povezavo med količino trimčkanja in umrljivostjo. Po 12 letih opazovanja so ugotovili, da so najmanj umrljivi tisti, ki so trimčkali z zmerno hitrostjo po dve uri in pol tedensko, tisti, ki so trimčkali več kot štiri ure na teden ali pa se sploh niso ukvarjali s telovadbo, pa so pokazali najbolj številčno umrljivost.

Nasveti za telovadbo bi morali vsebovati tudi zgornjo mejo

Na podlagi anket, ki so jih izpolnjevali udeleženci v raziskavi, znanstveniki sklepajo, da je idealna hitrost trimčkanja 8 kilometrov na uro, prav tako pa odsvetujejo trimčkanje več kot trikrat na teden oziroma svetujejo naj celotna tedenska količina znaša dve uri in pol. Tako višja povprečna hitrost ali več ur trimčkanja tedensko sta očitno izničili vse koristi, ki so si jih posamezniki v povprečju pridobili s športnim udejstvovanjem, saj se je umrljivosti tistih s presežkom priporočane intenzivnosti telovadbe izenačila s tistimi, ki sploh niso telovadili. Kaj točno je razlog za takšen trend, raziskovalci sicer ne znajo pojasniti z gotovostjo, a pravijo, da bi bil eden od dejavnikov lahko vpliv na srce med ekstremnimi napori, ki lahko privede do škodljivih strukturnih sprememb srca in arterij.

Raziskava je precej hvaležna za vse, ki ob močno obremenjenem urniku najdejo le malo časa za telovadbo in nimajo priložnosti, da bi okoli nje zgradili celotno življenje.

Kot pravi član skupine raziskovalcev Jacob Louis Marott iz koebenhavnske bolnice Frederiksberg: »Ni se treba zelo potruditi, da bi dosegli dober učinek na zdravje. Morda se celo ne bi smeli tako zelo truditi. Nasveti za telovadbo ne vključujejo splošne zgornje meje, a morda obstaja.«

Celotna raziskava je bila objavljena v Journal of the American College of Cardiology.