Prebivalce bodo kmalu doletele podražitve na več področjih. Novogoričanov gotovo ne bodo razveselile položnice za vodo, ki bodo na račun omrežnine višje do tri evre za samostojne hiše in do pet evrov za stanovanjske bloke. Do sedaj namreč ni bila všteta v ceno števčnina, ki bo odslej zaračunana.

Prihodnji teden bodo Novogoričani prejeli tudi obvestilo o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki bo za veliko gospodinjstev višje. Občina je namreč na osnovi novega občinskega prostorskega načrta določila nove skupine kakovostnih območij in uvedla načelo, da na odmero nadomestila za zazidana zemljišča vpliva tudi opremljenost zemljišča s komunalno infrastrukturo. Do sedaj je namreč veljalo, da je bilo stanje opremljenosti z infrastrukturo določeno skupaj z območjem, ni pa bila upoštevana dejanska možnost njenega izkoriščanja.

Plačljiv prevoz

Na novogoriški občini so za izboljšanje frekvence javnega prometa med Novo Gorico, Šempetrom, Solkanom in okoliškimi kraji v zadnjem letu namenili veliko analiz. Uporabo javnega linijskega prometa želijo povečati, a je to povezano tudi z višjimi stroški, ki bodo po Arčonovih besedah najverjetneje šli na račun uporabnikov. Napovedane cene so sicer simbolične, nekaj deset centov za vožnjo oziroma deset evrov za mesečno vozovnico.

Sicer pa se novogoriška občina ubada z ne ravno zavidljivo finančno situacijo. Ker bo občina dobila manj glavarine od predvidene, bo v dokončnem predlogu sprva predvideni proračun v višini 49,5 milijona evrov primorana znižati za 400.000 evrov. »Poudariti pa moram, da bo treba v prihodnje stroške z rebalansom še znižati,« težke čase napoveduje novogoriški župan Matej Arčon.

Mestna občina Nova Gorica naj bi tako letos namenila več pozornosti iskanju virov financiranja prek različnih razpisov, medtem ko so prihodke znižali s črtanjem sanacije odlagališča odpadkov, ki jo prelagajo na prihodnje leto. Tudi novih naložb v proračunu novogoriške občine praktično ni. Po besedah Arčona bodo le dokončali investicije, ki so jih začeli v lanskem letu.

»Zaključujemo investicijo v centralno čistilno napravo. Gre za petdesetmilijonski projekt, v katerem je več kot tri milijone lastnih sredstev in posledično se je treba odpovedati drugim naložbam,« utemeljuje Arčon, ki pričakuje, da bodo takšen proračun, glede na situacijo v državi in v lokalni skupnosti, mestni svetniki podprli.

V stranki SD so na včerajšnji tiskovni konferenci že napovedali prerazporeditve, saj so po njihovem mnenju trije podžupani, ki funkcije ne opravljajo profesionalno, preveč. Menijo namreč, da bi mestna občina lahko shajala tudi samo z enim podžupanom. »Dokler so bili oni na oblasti, so tudi bili trije podžupani. Takrat so bili potrebni, zdaj niso več. Navsezadnje sem kot župan več kot eno leto deloval brez vodje kabineta,« odgovarja na očitke Arčon. Trenutno delujeta v mestni občini Nova Gorica dva neprofesionalna podžupana, tretjega naj bi skupaj z vodjo županovega kabineta dobili v roku enega meseca.