Natečaj je potekal na državni in nato še mednarodni ravni. Na slovenskem natečaju je nagrajence deseto leto zapored izbrala žirija v sestavi fotograf in urednik Arne Hodalič, fotografinja in direktorica Galerije Fotografije Barbara Čeferin in odgovorna urednica revije National Geographic Junior Irena Cerar.

Okršlarjeva je bila v preteklosti že dvakrat med nagrajenci Juniorjevega natečaja za najboljšo fotografijo, na zadnjem natečaju pa je prvič postala tudi absolutna nagrajenka. Odločitev ni bila težka, »saj je njena podvodna fotografija hobotnice, ki se skriva pod skalo, res odlična«, je izbor žirije komentiral njen predsednik Hodalič.

Zmagal bližnji portret gekona

Fotografije zmagovalcev posameznih kategorij - Neverjetne živali, Drzni si raziskovati!, Neverjetnice in Divje počitnice so iz posameznih držav: Združenih državah Amerike, Bolgarije, Egipta, Indonezije, Nemčije, Nizozemske, Južnoafriške republike, Turčije, Velike Britanije, Kitajske in Slovenije poslali v Washington, na sedež društva National Geographic Society, so sporočili iz slovenskega uredništva National Geographic Junior.

Za zmagovalko fotografijo natečaja so razglasili bližnji portret gekona 13-letne Grace Chung iz Združenih držav Amerike. Poleg tega je žirija izbrala še osem najboljših posnetkov, med katerimi je tudi fotografija Okršlarjeve.

Nagrajene fotografije slovenskega natečaja si je do 16. marca mogoče ogledati v Travel Cafeju študentske turistične agencije STA.