Nenaden vzpon priljubljenosti brezpilotnikov je že pred časom spodbudil domišljijo ljudi, ki so tehnologijo želeli izkoristiti v najrazličnejše namene. Nekateri so jih posvojili pri ugodnem snemanju spektakularnih prizorov s ptičje perspektive, drugi so jih pričeli uporabljati za nadzor nad svojimi agrarnimi površinami, spet tretji pa so morda imeli malce bolj temačne načrte, ki vključujejo posege v zasebnost drugih. Pretekli teden je nek brezpilotnik sprožil preplah v ZDA, ko je strmoglavil za ograjo Bele hiše in sprožil ugibanja, kaj bi lahko storili v primeru, ko bi se tovrstne tehnologije za napad na ameriško predsedniško palačo odločil kdo z zli nameni?

Testne dostave do petka

Bolj prijetno zamisel za komercialno aplikacijo brezpilotnikov so imeli pred časom pri Amazonu, ki so z oglasom predstavili vizijo, ko bodo mala daljinsko upravljana letala naročnikom hitro in enostavno dostavljala pakete neposredno na dom. Zamisel je požela precej zanimanja, a so mnogi izrazili dvom glede njene izvedljivosti. Dvomljivci pa očitno niso prepričali kitajskega spletnega trgovinskega velikana Alibaba, ki je medtem že zagnal projekt za dostavo paketov s pomočjo brezpilotnikov.

Poskusno obdobje traja od danes do petka, storitev pa je na voljo 450 izbranim potrošnikom v kitajskih mestih Peking, Šanghaj in Guangzhou. Storitev prav tako ne podpira vseh proizvodov, ki jih prodaja Alibaba, temveč zgolj posebno znamko ingverjevega čaja. Pri Alibabi zagotavljajo. da bo brezpilotnik paket varno dostavili v manj kot uri od naročila.

Še daleč od množične uporabe

Omejitve, ki jih Alibaba postavlja na dostavo z brezpilotniki, seveda razkrivajo, da tovrstna dostava še nekaj časa ne bo postala del našega vsakdana. Že dejstvo, da brezpilotnik nosi zgolj zavojčke čaja in ne težjih predmetov, razkriva težavo, na katero je pred dnevi opozoril strokovnjak za varnost v pogovoru za CNN glede možnosti, da bi Belo hišo pred morebitnimi napadi z brezpilotniki varovali z raketnim ščitom. Strokovnjak je namreč smelo opozoril, da bi raketni ščit sicer razstrelil sovražni brezpilotnik, a je vprašljivo, če želimo imeti eksplozije raket in posledično padanje težkih kovinskih predmetov z neba v gosto poseljenih območjih.

Čeprav čevlji, računalniki, televizije, hladilniki ali drugi predmeti, ki jih naročamo prek spleta, nikakor niso sposobni povzročiti tolikšno razdejanje kot eksplozija rakete, bi vam strmoglavljeni brezpilotnik, ki bi lahko prenašal težje pakete, precej poslabšal dan. Pri tem niti ne omenjamo stroškov tovrstne dostave ob nevarnosti, da bi se nad njimi znašali objestneži z zračnimi puškami ali drugimi rečni, ki bi ogrožale varnost nizko letečih brezpilotnikov.