»Komisija z današnjim predlogom jasno sporoča, da je zaposlovanje mladih še vedno ena od naših prednostnih nalog. S sredstvi v višini milijarde evrov bomo podprli prizadevanja držav članic, da mladim pomagajo pri iskanju nove zaposlitve, nadaljnjem izobraževanju ali opravljanju pripravništva. Tako mladi ne bodo le prispevali h gospodarstvu in družbi s svojimi spretnostmi in dinamičnostjo, temveč bodo prav tako ponovno pridobili svoje dostojanstvo,« je ob tem povedal naznanilu podpredsednik Komisije za evro in socialni dialog Valdis Dombrovskis. Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen pa je dodala, da mladi potrebujejo delovna mesta, in to takoj. »Nesprejemljivo je, da danes več kot vsak peti mladi na trgu dela ne more najti zaposlitve. S hitrejšo zagotovitvijo višjih sredstev bomo lahko povečali število mladih, ki bodo ponovno našli zaposlitev. Odločena sem, da nam bo uspelo,« je prepričana komisarka.

Prva prednostna naloga Komisije je krepitev konkurenčnosti Evrope, spodbujanje naložb in ustvarjanje delovnih mest. Naložbeni načrt v višini 315 milijard evrov lahko ustvari na milijone novih delovnih mest, ki bodo namenjeni tudi mladim. Vendar mladi pogosto težko uspešno vstopijo na trg dela kljub novim delovnim mestom. Zato se pobuda za zaposlovanje mladih osredotoča zlasti na ponovno vključevanje mladih na trg dela ali v programe usposabljanja. Vse države članice so se zavezale k cilju jamstva za mlade, in sicer da bodo mlajšim od 25 let zagotovile kakovostno ponudbo za zaposlitev, pripravništvo ali usposabljanje v štirih mesecih po zaključku izobraževanja ali izgubi zaposlitve. Današnja napoved bo v skladu z zavezo iz delovnega programa Komisije za leto 2015 pripomogla k uresničitvi tega jamstva, so prepričani v Bruslju.

»Z današnjim predlogom bi se stopnja predhodnega financiranja za leto 2015 v okviru pobude za zaposlovanje mladih povečala z 1–1,5 odstotka na največ 30 odstotkov. Države članice, ki prejemajo pomoč v okviru te pobude, bi lahko tako takoj po sprejetju namenskih operativnih programov prejele tretjino od 3,2 milijarde evrov dodeljenih sredstev. Ta sredstva naj bi države članice nemudoma dale na voljo upravičencem v obliki predplačil za projekte, kar se bo pozorno spremljalo,« obljubljajo v Evropski komisiji, kjer pričakujejo, da bi na ta način že letos lahko do zaposlitve prišlo med 350 in 650 tisoč mladih Evropejcev, medtem ko bi brez tega lahko podprli le med 14 in 22 tisoč mladih.

O tem zakonodajnem predlogu bosta zdaj razpravljala Evropski parlament in Svet, ki ga morata sprejeti, preden lahko začne veljati, so še pojasnili v predstavništvu Evropske komisije.