Nekdanjega prokurista Mesne industrije Primorske Martina Kovača bodo na sodno klop okrožnega ljubljanskega sodišča privedli prisilno. Včeraj, ko bi se po več mesecih odlašanj naposled morala začeti glavna obravnava zaradi suma zlorabe položaja, je namreč neupravičeno izostal. Prek svojega zagovornika je sporočil zgolj, da je »dobil delo, ki mu ne omogoča udeležbe na obravnavi«. Kje je dobil novo zaposlitev, kakšno delo opravlja in ali je sploh še v Sloveniji, Kovačev zagovornik Primož Feguš ni znal povedati.

»Kovač ni poslal nobenega opravičila in potrdila delodajalca, da se obravnave ne more udeležiti,« je sodišče opozorila okrožna državna tožilka Mateja Gončin, ki je zanj zahtevala celo odreditev pripora. A čeprav je predsednik sodnega senata Gorazd Fabjančič celo sam pritrdil njenim ocenam, se je odločil, da bo »sodišče najprej poskusilo z milejšim ukrepom«, torej prisilno privedbo na glavno obravnavo, ki je razpisana za 24. marec.

Kovaču tožilstvo očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist. Natančneje gre za okoli 80.000 evrov gotovine, ki jo je Kovač dvignil s transakcijskega računa Mipa. Po ugotovitvah tožilstva naj bi polovico tega zneska položil celo na svoj osebni transakcijski račun, kaj se je zgodilo s preostalo polovico, pa zaenkrat ni znano. »Ne obstaja nobena dokumentacija, ki bi dokazovala, da so bili dvigi gotovine neupravičeni ali nezakoniti,« je medtem prepričan Feguš. In zakaj je torej ta denar Kovač porabil? »Zakaj je dvigoval denar, ni pomembno, tožilstvo pa nima dokazov, da je denar porabil zase,« odgovarja Feguš.

A to je le eden od množice očitkov, zaradi katerih se bodo morali očitno zagovarjati Kovač ter nekdanja lastnika Mipa Vojteh Volk in njegov sin Marko Volk. Po neuradnih informacijah naj bi bila namreč obtožnica, ki jima očita zlorabo položaja in preslepitev bank pri pridobitvi posojil, pravnomočna. Spomnimo, da so novogoriški kriminalisti omenjeno trojico zaradi suma storitve 57 kaznivih dejanj, s katerimi naj bi upnike oškodovali za skupno 75,5 milijona evrov, kazensko ovadili že sredi leta 2010, že v začetku leta 2009 pa je kazensko ovadbo vložila tudi SID banka.

Kot smo poročali, je nekdanje vodstvo Mipa pri različnih bankah pridobivalo posojila, ob tem pa posameznim bankam zamolčalo izpostavljenost družbe pri drugih bankah. Pri tem jim je koristila tudi nepregledna mreža podjetij iz Slovenije in tujine, preko katerih so obvladovali lastništvo nekoč ene največjih mesnopredelovalnih skupin v državi.

Medtem ko nekdanji zaposleni v Mipu že šest let čakajo na poplačilo svojih terjatev, samo NLB, Nova KBM in Abanka Vipa pa so na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesle za 40 milijonov evrov terjatev do Mipa in Pomurke, so nekdanji vodilni svoje nepremičnine že pred leti zaščitili pred rubežniki in organi pregona. Vojteh Volk je hišo v Ljubljani leta 2008 prepisal na svojo soprogo, kasneje nanjo vpisal za 850.000 evrov zemljiškega dolga, predkupno pravico pa podelil svoji hčeri, sicer tudi soprogi Martina Kovača. Slednji ima skupaj z Markom Volkom tudi nepremičnini v Podutiku v Ljubljani, ki sta ju leta 2009 obremenila z večmilijonskimi zemljiškimi dolgovi, predkupno pravico pa ima soproga Vojteha Volka.