Občina Bovec bo v kratkem začela postopke za ustanovitev javnega podjetja, ki bi prevzelo skrb za infrastrukturo smučišča na Kaninu, napoveduje župan Valter Mlekuž in pojasni, da so s postopki čakali na državo, ki je zdaj potrdila, da je pripravljena pomagati.

»Ravno v soboto so bili pri nas vlagatelji, ki želijo vlagati v smučišče na Kaninu,« je v ponedeljek povedal župan Mlekuž in potrdil, da gre za ruske vlagatelje, ki so prek podjetja Ilev Inženiring že sodelovali na dražbah za premoženje ATC Kanina v stečaju.

Majhni koraki v pravo smer

Občina dela »majhne korake v pravo smer«, pravi župan in dodaja, da bo s postopkom ustanovitve javnega podjetja začela že v kratkem. S postopki pa so toliko časa čakali zato, ker so od gospodarskega ministra najprej želeli potrditev, da je država pripravljena pri obuditvi kaninskega smučišča pomagati. Občinski svet bo po njegovih besedah o ustanovitvi javnega podjetja prav tako odločal kmalu.

»Sramota je, da ne znamo narediti dveh optimalno delujočih visokogorskih smučišč. Kanin je eno od obeh. Po nesreči že drugo leto ne obratuje. Sramota je toliko večja, ker bi bili stroški popravila, če bi reagirali takoj, neprimerljivo manjši,« je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je na to temo minuli teden odgovarjal v okviru poslanskih vprašanj.

Rešitev vidi v ustanovitvi javnega podjetja, ki bi skrbelo za infrastrukturo. V prvi fazi bi bila nosilec občina, nato pa bi zagotovili strateškega partnerja. »Pogoji so javno podjetje, vloga občine in tuji partner. In na to lahko glede na pogovore in zagotovila računamo,« pravi minister.

Več vlagateljev

O tem, kdo so potencialni vlagatelji – poleg omenjenih ruskih naj bi jih bilo več – ne more govoriti. Pričakuje, da se bo zadeva hitro odvila in da bo javno podjetje od stečajne upraviteljice ter družbe Heta Asset Resolution, interne slabe banke avstrijske banke Hypo, pridobilo premoženje ter da bo opravljena analiza potrebnih vlaganj.

»V primeru, da bo občina k temu pristopila aktivno, bomo zagotovili sredstva za sanacijo žičniškega sistema,« je potrdil minister. V okviru sredstev za razvoj turistične infrastrukture bi lahko ministrstvo občini namenilo tri milijone evrov.

Delujoča infrastruktura, »ki bi morala biti na neki način javno upravljana«, je po njegovih besedah pogoj, da se lahko gospodarstvo razvija tako na smučišču kot v dolini.

Minister poudarja, da pri tem ne gre le za zimski turizem, ampak bi se moral ta odvijati vseh 12 mesecev. Rešitev za smučišče pričakuje še letos. »Verjamem, da bomo v luči celotnega turizma na Bovškem zmogli doseči, da se bodo zadeve odvile hitro in da bo infrastruktura jeseni sanirana,« je dejal in pritrdil, da bi lahko na Kaninu smučali že naslednjo sezono. sta