Danes se v Ljubljani začenja 1. Festival strpnosti, ki bo ponudil javno platformo za spominjanje na strahote holokavsta ter opominjanje na različne oblike nestrpnosti in sovraštva v sodobnosti. Prireditev, ki se bo zaključila na kulturni praznik, organizirata Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana skupaj s partnerjem in vodjo projekta JFF Zagreb (Jewish Film Festival Zagreb/Jewish Film Festival Association). Organizatorji v prvi vrsti napovedujejo filmski festival, poleg tega pa bodo program zaokroževali razstava, pogovori, okrogle mize in predavanja.

Filmski program kot osrčje festivala je logična posledica dejstva, da je vodja projekta JFF Zagreb, ki je edini festival judovskega filma v regiji prvič organiziral leta 2007. Ta se je v vmesnem času razvil v Festival strpnosti in povezal več držav, letos pa se je pobudi pridružila tudi Ljubljana. Petdnevni filmski program bo predstavil petnajst filmov (celovečernih, kratkih in dokumentarnih) iz osemnajstih držav. Kot to počne že zagrebški starejši brat, bodo na ogled filmi, ki širijo sporočila spoštovanja družbenih raznolikosti.

Četudi je rdeča nit festivala spomin na grozote holokavsta, želijo organizatorji opozarjati na sovraštvo do vseh marginaliziranih skupin, ki se ga družba slabo zaveda oziroma se pogosto celo kiti s tolerantnostjo. »Neprestano iščemo sovražnike. Sovražni govor, preganjanje novinarjev, antisemitizem, protimuslimanska gibanja, etiketiranja posameznikov, narodov, skupnosti vseh vrst, nesprejemanje drugačnosti, homofobija, neenakost spolov… Osnovne človekove pravice niso bile nikoli tako ogrožene in napadane, kot so danes,« meni Robert Waltl, direktor festivala. Prepričan je, da lahko medčloveške odnose izboljšajo prav pogovarjanje o teh temah, izobraževanje ter umetnost, ki je prvi glasnik pozitivnih vrednot.

Festival, ki bo potekal v Mini teatru in Judovskem kulturnem centru na Križevniški, bo prav zato imel močno izobraževalno komponento. Branko Lustig, predsednik festivala, hrvaški filmski producent in dvakratni oskarjevec ter preživela žrtev holokavsta, bo mladim jutri ob 11. uri spregovoril o svojem doživetju nacističnega koncentracijskega taborišča. Večmedijsko predavanje z naslovom Simboli sovraštva bo imel sloviti oblikovalec Mirko Ilić, ki bo v nedeljo ob 11. uri spregovoril o neofašistični ikonografiji, prisotni na javnih prostorih na področju držav nekdanje Jugoslavije. Predavanje je še posebej aktualno po nedavnih razkritjih delovanja neonacističnih skupin v Sloveniji. Eden vrhuncev programa bo nedvomno tudi razstava Antimasonski plakati (sicer last Mirka Ilića), ki bo prikazala plakate, ki so jih Nemci leta 1941 ob okupaciji razstavili v Beogradu, da bi pri Srbih okrepili sovraštvo do Judov. Ta bo na ogled do 15. februarja.