Nekaj podobnega je počel že Slovenski teden glasbe, ki je ob sicer manjši tuji udeležbi ugasnil pred dvema letoma v svoji drugi izvedbi. Tokratni festival skuša izkoristiti manko, vendar je po besedah enega od vodij Andraža Kajzerja zastavljen širše. Nastaja v produkciji Kina Šiška, koproducent je Slovenski glasbenoinformacijski center (Sigic). Festival naj bi izobraževal slovenske izvajalce, skupine, njihove menedžerje in založnike, po drugi strani pa privabil predstavnike različnih tujih festivalov, menedžerje in agente.

Za večerni, koncertni del festivala so izbrali 50 nastopajočih iz Slovenije, regije in tudi Evrope, ki po Kajzerjevih besedah morda niso splošno znani v svetu in pri nas, a kažejo na nek potencial in se znajo razviti v solidne izvajalce. Med mednarodno priznanimi imeni so Robert Henke aka Monolake, Dorian Concept in Manu Delago, veliko pa je tudi domačih zasedb, kot so New Wave Syria, ŠKM banda in Kleemar, v katerih so prepoznali samosvojost in možnost izvoza na tuje festivale.

Konferenčni del, nad katerim bdi Sigic, bo priložnost, da se slovenska strokovna javnost sooči s praksami iz tujine. Po besedah generalnega sekretarja Petra Baroša bo ponudil vpogled v to, na kakšen način se z glasbenim poslom ukvarjajo drugod po Evropi. nr