»Rezultati raziskav kažejo, da imajo negativne izkušnje v življenju negativni učinek, pozitivne pa pozitiven. Ljudje s pozitivnimi izkušnjami pogosteje ustvarijo stabilno družinsko življenje, imajo bolj zdrave odnose in se v življenju počutijo bolj izpolnjene,« je pojasnila Spechtova, ki se ukvarja predvsem s preučevanjem razvoja osebnosti, izbiro partnerja in vzorci ter posledicami zadovoljstva.

»V splošnem to pomeni, da se ljudje razvijajo v pozitivni smeri, če so zadovoljni s svojim življenjem.« 28-letnica, ki predava psihologijo na berlinski univerzi, je pojasnila, da ne ve, zakaj pozitivne izkušnje tako hitro zbledijo. »Pozitivne izkušnje zbledijo hitreje od negativnih,« je pojasnila, a dodala nasvet, kako bledenje upočasniti.

»Moramo se zavedati in prepustiti tistim zadevam, ki nam uspevajo, namesto da se neprestano ženemo za novimi cilji. Tudi značajske lastnosti vplivajo na dobrobit posameznika. Ekstravertirani ljudje in tisti, ki niso čustveno labilni, so ponavadi srečnejši,« je še zaključila.