Iz smučarske zveze ne dobijo nobenega jasnega odgovora, kdaj bodo prejeli denar, če sploh. Predsednica logaškega kluba Sonja Vidonja pravi, da bi denar morali prejeti že poleti, a do zdaj ga še niso. Iz zveze niso dobili nobenega odgovora, kako naj bi poplačevali nakopičene dolgove. »Zavedamo se, da nismo edini klub, ki mu zveza dolguje denar, in da gre za vsesplošen problem. A želeli bi si nekoliko več komunikacije z zvezo, da dobimo vsaj kakšno strategijo in časovni načrt, kdaj in kako nameravajo poplačati dolgove,« pove Vidonjeva.

Valkarton jih je pustil na cedilu

Tekaški smučarski klub je generalnega sponzorja izgubil, potem ko je Valkarton prešel v avstrijske roke, od takrat pa od podjetja ne dobi več niti evra. Vidonjeva je pred časom dobila vabilo iz Valkartona, tako da še vedno upajo, da bi se morebiti v podjetju spet odločili za sponzoriranje kluba.

Klubu ne gresta na roko niti nizka nadmorska višina kraja in pomanjkanje snega v zadnjih letih. Zato so se morali na treninge večinoma voziti na Pokljuko, kar jim povzroča dodatne stroške. Največ stroškov imajo z različnimi mažami, za katere porabijo tudi do 6000 evrov na leto, stroški za prevoz pa znašajo okoli 800 evrov na mesec. Seveda so tukaj še drugi stroški, kot so startnine, vzdrževanje kombijev, serviserji, zavarovanje, honorarji trenerjev, vzdrževanje prostorov, ki jih subvencionira občina. »Poskušamo se dogovarjati, kolikor se da, z znanci, prijatelji in ljudmi, ki nam zaupajo. A varnost je vseeno prva in zavarovanje je treba plačati,« pravi Vidonjeva.

Večina stroškov je tako na plečih staršev. Mesečna vadnina znaša 40 evrov, kar pa še zdaleč ne zadostuje, zato tudi druge stroške praviloma krijejo starši otrok. Seveda tisti, ki si to lahko privoščijo. Vidonjeva kljub oblakom, ki se zgrinjajo nad logaški klub, ostaja optimistična. Z vodstvom kluba in starši si pomagajo, kolikor le lahko. Tako so organizirali gledališko predstavo, na kateri so pobirali prostovoljne prispevke, nekaj evrov so napraskali s prodajo svojih koledarjev, sadili so drevesa in na sploh uporabili vse svoje zveze in poznanstva, da so dobili nekaj donacij različnih podjetij.

Klub med vodilnimi v državi

Tekaški smučarski klub Logatec se med klubi uvršča med najboljše tri v Sloveniji, v svojih vrstah pa so vzgojili že marsikaterega reprezentanta. V sezoni 2013/2014 so se med 17 klubi uvrstili na drugo mesto in kljub finančnim težavam ostajajo na vrhu. Kot posledica neurejenih razmer v smučarskih tekaških klubih se vse več tekačev preusmerja v biatlon, kjer so razmere nekoliko bolj urejene. Eden takšnih, ki prihaja iz vrst logaškega kluba, je Rok Tršan, 13-kratni absolutni državni prvak in najuspešnejši tekač v zgodovini državnih prvenstev, ki se je iz smučarskih tekov preusmeril v biatlon in se zdaj uči streljanja. Trenutno iz njihovih vrst prihaja tudi reprezentant Boštjan Klavžar, ki je januarja na Pokljuki že drugič osvojil naslov državnega prvaka v sprintu klasične tehnike. Uspehi torej so, motivacija za delo in treninge tudi. Mogoče se bo za 40 tekačev iz logaškega kluba kmalu našlo tudi razumevanje potencialnih sponzorjev in države.