»Zaslužimo si kritike, a najlažje je sedeti s pokovko v rokah in daljincem za televizijo ter pametovati,« je v slogu Uroša Zormana dejal selektor Slavko Goluža po četrtfinalnem porazu Hrvaške proti Poljski in razburil domačo javnost. Podobno kot Goluža je razmišljal tudi besni igralec Igor Vori, ki si je privoščil že drugo primitivno potezo (proti Brazilcem je v obrambi enemu izmed njih porival prst v zadnjico), a ni dobil rdečega kartona. Ko je Poljak Kamil Syprzak po prekršku ležal na tleh, je k njemu pokleknil Vori, ga prijel za lase in z njegovo glavo močno udaril ob tla. Prav Hrvati so na včerajšnji uvodni tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta ugnali Nemčijo z 28:23 (13:11) in vsaj začasno umirili napetosti v reprezentanci in okoli nje.

Na drugem slovensko-danskem dvoboju v zgodovini SP (na Portugalskem 2003 so slavili Skandinavci s 33:24) sta bila med Slovenci dva jubilanta: Uroš Zorman je včeraj odigral 200. tekmo v dresu izbrane vrste, Uroš Bundalo pa 50. Začetek je pripadel Slovencem, ki so v 13. minuti vodili z 8:6, čeprav so doživeli tri šoke: imeli so šest minut igralca manj (Danci brez izključitve), do takrat Primož Prošt ni zbral niti ene obrambe, tik pred tem pa je zaradi poškodbe stegenske mišice z igrišča odšepal Zorman, ki je do konca tekme z ledeno oblogo obsedel na klopi. A nato je sledil že tradicionalen padec in Danci, še vedno neslavni rekorderji po višini poraza v zgodovini finalnih tekem SP (19:35 proti Španiji leta 2013), so v šestih minutah naredili delni izid 6:0 in povedli s 13:8.

Slovenci so ob podpori večje skupine navijačev, ki so jo okrepili še trije Katarci z bobnoma, v igri padali in se dvigali, nikakor pa niso mogli ujeti priključka. Za to sta bila najzaslužnejša igralca na desni strani danskega napada: desnokrilni Lasse Svan (strel 13-13) in desni zunanji Mads Christiansen (9-7). Da je bilo kljub pomembnosti tekme na igrišču zabavno, sta s čudnim sojenjem na obeh straneh poskrbela v času in prostoru izgubljena sodnika iz Katarja. Na začetku drugega dela sta po sicer pravilno dosojenih prekrških, ki bi si zaslužila dvominutno kazen, prestrogo pokazala rdeča kartona Mateju Gabru in Mihu Žvižeju. Vseeno Slovenci niso popuščali, se trikrat po minus sedem vrnili le na tri gole zaostanka, a prave kakovosti za preobrat proti reprezentanci, ki je bila na zadnjih štirih SP štirikrat v polfinalu, niso zmogli.

Zaradi razočaranja je Dragan Gajić sprva brez besed šel mimo novinarjev v mešani coni, a se je po nekaj sekundah le vrnil. »Zaboli me, ker se že na začetku ne postavimo tako, kot se morajo postaviti velike reprezentance. Želim in hočem, da vsi naredimo miselni preskok in da verjamemo, da lahko premagamo tudi rokometno velesilo, kot je Danska. Ko bomo začeli tako delovati na igrišču, se bo to tudi zgodilo,« je dejal Dragan Gajić. Na lestvici strelcev ima s 68 goli skoraj nedosegljivo prednost pred Žarkom Markovićem (60), o tekmi z Nemci pa dodaja: »Imamo priložnost, da premagamo veliko reprezentanco, kar nam v Katarju še ni uspelo. Ni vseeno, ali bomo na koncu sedmi ali osmi. Verjamem, da bodo Nemci padli.« Danski vratar Niklas Landin je v prvem polčasu zbral le štiri obrambe. »Nenavaden občutek je igrati v skupini od petega do osmega mesta, saj smo vajeni boja za kolajne. A vseeno smo proti Sloveniji igrali na polno, drugače niti ne znamo. Slovenci so igrali zelo dobro in so nas namučili, a to smo tudi pričakovali, saj gre za odlično ekipo,« je dejal Niklas Landin, ki je nekaj mesecev po rojstvu zbolel za bakterijskim meningitisom, zaradi česar je od takrat gluh na levo uho.