Avanturista sta v nedeljo z balonom Two Eagles vzletela na Japonskem, njun cilj pa je bil Kanada ali ZDA. Zaradi vremenskih razmer sta bila prisiljena spremeniti smer proti Mehiki, kjer bosta pristala v soboto, poroča BBC.

Njun supermoderni balon je opremljen z monitorji in drugimi napravami, ki spremljajo njuno pot in zbirajo podatke o letu. Balon s posebej zasnovano kapsulo, v kateri je prostor za pilota in njuno opremo, lahko ostane v zraku do deset dni.

Preletela rekordnih 8467 kilometrov

Balonarja sta morala za nov rekord prejšnjega izboljšati za najmanj odstotek, kar pomeni, da sta morala preleteti najmanj 5260 milj oz. 8465 kilometrov. Dosedanji rekord iz leta 1981 je znašal 8381 kilometrov. V četrtek je njuna ekipa na twitterju sporočila: »Pilota sta pravkar preletela razdaljo, potrebno za nov rekord. 5261 milj ali 8467 kilometrov.«

Rekord v trajanju poleta je iz leta 1978, ko so trije balonarji med prvi poletom preko Atlantika v zraku preživeli 137 ur, pet minut in 50 sekund. Za nov rekord bo moral Two Eagles v zraku ostati 138 ur in 45 minut.