Lanskega junija je Slovenija dobila nov filmski festival, katerega »posebnost« je povezana z njegovo lokacijo, to je Bledom. Programska usmeritev festivala je namreč povezana z vodo, natančneje z vodo kot ekološkim problemom. Pred začetkom festivala, ki sta ga ustanovila Blejčana Marko Gajić in Danijel Utješanović, so v okviru nacionalne ekološke akcije Dnevi slovenskih voda organizirali čiščenje Blejskega jezera, ki se ga je poleg potapljačev in učencev blejske osnovne šole udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Dvigovanje zavesti in glamurja

Festivalsko nagrado zvon želja je mednarodna žirija (njena slovenska članica je bila dr. Lučka Kajfež Bogataj) nato podelila ameriškemu dokumentarnemu filmu Last Call at the Oasis (Zadnji klic v oazah) avtorice Jessice Yu, predsednik častnega odbora blejskega festivala, igralec Rade Šerbedžija, pa je ob tem povedal: »Katastrofe, povezane z vodo, so rezultat zgodovine nenehnih krivic vsega našega ustroja te civilizacije, ki ne zna ravnati z naravo, ki narave ne vidi kot sodelavca. Samo pomislimo, kako smo zastrupili ta planet. To so stvari, o katerih je treba govoriti. In zato mislim, da moramo ta festival graditi na drugačen način, z visoko zavestjo in vero, da lahko spremenimo zavest ljudi. In da ne bomo samo govorili, lahko naredimo majhen korak. Vsi mi ga lahko. Za začetek nehajmo uporabljati plastenke.« No, prvi blejski filmski festival ni bil ravno najbolje obiskan, toda med najbolj gledanimi filmi je bil prav dokumentarec Bottled Life (Ustekleničeno življenje), ki govori o cvetočem poslu ustekleničene vode.

Ampak voda je samo en vir ali motiv »posebnosti« blejskega festivala. Drugi motiv je formuliral sam soustanovitelj festivala Danijel Utješanović: »Bled je bil včasih nekakšen slovenski Monte Carlo in je gostil številna znana imena, zato sva z Markom Gajićem razmišljala, ali bi mu morda lahko s filmskim festivalom povrnila nekdanji glamur.« Torej »ekologija in glamur«, to naj bi bila nekakšna zaščitna znamka blejskega festivala, ki jo je potrdil tudi direktor festivala Branko Đurić: »Moja ideja je bila združiti glamur in ekologijo, ki ju praviloma ne povezujemo. Prav zvezdniška imena, ki opozarjajo na pomen ekologije, namreč lahko pritegnejo pozornost medijev in gledalcev.« Na lanskem festivalu sta bili med »zvezdniškimi imeni« navzoča ameriški igralec Armand Assante in italijanska igralka Caterina Murino (znana predvsem kot »Bondovo dekle« v filmu Casino Royale).

Finančnih težav uradno ni

Blejski filmski festival se ne financira iz javnih sredstev kot večina filmskih festivalov v Sloveniji, marveč iz sredstev sponzorjev, med katerimi so bili lani zapisani Sportina turizem, Planet Siol.net, Zlatarne Celje in celo BMW. Letos so se, kot kaže, namenili pohiteti z najavo 2. blejskega filmskega festivala in so za 9. januar sklicali tiskovno konferenco, ki pa so jo nato preklicali. Ker pa so se ravno v tistem času pojavile vesti, da naj bi bili vsi računi blejskega filmskega festivala blokirani, je verjetno nastal vtis, da ima preklic novinarske konference s tem kakšno zvezo. »Ta preklic,« zatrjujeta ustanovitelja festivala, »je imel edino zvezo s predsednikom festivalskega odbora Radetom Šerbedžijo, ki tisti dan zaradi delovnih obveznosti ni mogel priti v Slovenijo.«

Ampak danes bo Šerbedžija že tu, in to celo nikjer drugje kot v sprejemnem salonu predsedniške palače, kjer mu bo Borut Pahor predal častno pokroviteljstvo nad letošnjim festivalom, ki naj bi bil od 16. do 20. junija. Skupaj s Šerbedžijo prevzemajo častno pokroviteljstvo tudi oba ustanovitelja festivala, Marko Gajić in Danijel Utješanović, ter Dunja Klemenc, producentka festivala. zv