Danes je McLaren prvič pokazal svoje orožje za sezono 2015, a ni šlo za običajno pompozno predstavitev z obema dirkačema, temveč le za objavo fotografij in predstavitvenega videa na spletu ter na družabnih omrežjih. Po nekaj slabših sezonah se pri McLarnu nadejajo, da bosta ponovno sodelovanje s Hondo in napredek, ki naj bi ga storili pri dizajnu dirkalnika, pomagala dirkačema Jensonu Buttnu in Fernandu Alonsu do boljših izidov in tudi zmag.

Na obliko dirkalnika MP4-30 je veliko vplival glavni inženir Peter Prodromou, ki je po koncu lanske sezone prestopil iz vrst Red Bulla k McLarnu. Barvna podoba dirkalnika je precej podobna lanskemu, vidna novost pa je predvsem rdeča črta, ki poteka vzdolž bolida in zaokroži na konici dolgega nosu.

McLaren, ki je v sodelovanju s Hondo osvojil štiri naslove svetovnega prvaka in tudi konstruktorske naslove med letoma 1988 in 1991, ko sta bila uspešna Senna in Alain Prost, je zadnji naslov prvaka osvojil leta 2008 z Lewisomn Hamiltonom. Toda od novembra 2012 ni dobil niti ene dirke SP in je lani končal šele peti v konstruktorski razvrstitvi.

Honda je zapustila formulo 1 po sezoni 2008. "McLaren in Honda združena obujata izjemne spomine iz preteklosti, med drugim boj Senne in Prosta za prevlado. Vsi v obeh družbah sodelujemo in odpiramo povsem novo poglavje v formuli 1. Ponosno se opiramo na izjemno preteklost, obenem pa si odpiramo nova obzorja," so zapisali v sporočilu za javnost iz McLarna.