Po navedbah policije je deček 8. januarja zavrnil sodelovanje v minuti molka za žrtve napadov v šoli, kot tudi udeležbo v solidarnostnem shodu na šolskem dvorišču. Po besedah njegovega učitelja naj bi prav tako izražal solidarnost z bratoma, ki sta napadla satiričnih tednik, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Nisem Charlie, sem s teroristi" in "Novinarji so si zaslužili smrt", naj bi deček, ki naj bi mu bilo ime Ahmed, dejal po poročanju francoskega dnevnika Le Figaro. Ravnatelj šole se je odločil, da o vsem skupaj obvesti policijo, pri čemer pa ni šlo za tožbo.

Policija je posledično dečka in njegovega očeta poklicala na pogovor, saj jo je zanimalo, kako lahko osemletnik izraža tako skrajna stališča. Dečka so poslušali 30 minut, nato pa zaslišali njegovega očeta, ki je zanj odgovoren, je po poročanju AFP povedal policijski načelnik Marcel Authier. "Otrok očitno ne razume, kaj je dejal. Ne vemo, kje je prišel do teh izrazov," je dodal.

Združenje proti islamofobiji ogorčeno

V Združenju proti islamofobiji v Franciji so zaradi načina obravnave primera izrazili ogorčenje. "Oče in sin sta globoko šokirana nad takim ravnanjem, ki odraža kolektivno histerijo, v katero se je od začetka januarja potopila Francija," so zapisali.

Iz šolskih ustanov v Franciji so sicer poročali o okoli 200 incidentih, povezanih z minuto molka, obeleženo dan po napadih na Charlie Hebdo. O kakih 40 med njimi so obvestili policijo in pravosodje, navaja AFP.

Pariz je od 7. do 9. januarja pretresel niz džihadističnih napadov, v katerih je umrlo 17 ljudi. To so bili najhujši napadi v Franciji v pol stoletja.