Slovenski rokometaši so bili v Katarju daleč od španske zgodbe, v obračunu proti aktualnim olimpijskim in evropskim prvakom pa jih je pokopal naravnost katastrofalen uvod v tekmo. Izbrance slovenskega selektorja Borisa Denića v nadaljevanju sklepnega turnirja v Dohi čakata še dve tekmi za končno uvrstitev od petega do osmega mesta.

Najprej se bodo v petek, 30. januarja, pomerili z Dansko, ki je danes s 24:25 izgubila proti Španiji, od razpleta tega obračuna pa bo odvisno ali bodo dan kasneje igrali za končno peto ali sedmo mesto. Drugi par četrtfinalnih osmoljencev je Nemčija - Hrvaška, medtem ko sta polfinalna para Poljska - Katar in Španija - Francija.

Francozi hitro pokazali mišice

Slovenci pred dvobojem niso kazali prav nobenega strahu pred štirikratnimi svetovnimi, dvakratnimi olimpijskimi in trikratnimi evropskimi prvaki, a Francozi so zelo hitro pokazali svoje lepo negovane rokometne mišice, predvsem pa so s pridom izkoristili nezbrano tekmečevo igro pri čistih zaključnih strelih.

Denić, ki je v svojo uvodno postavo uvrstil kar slovenske legionarje iz Francije (Jure Dolenec, Dragan Gajić, Klemen Cehte in Matej Gaber), poleg njih pa še Uroša Zormana in Luko Žvižeja, so si že v zgodnjem obdobju priigrali visok primanjkljaj, po zaostanku z 1:6 pa je reagirala slovenska klop - po seriji zapravljenih čistih strelih - in že v deseti minuti zahtevala minuto odmora.

V slovenski igri je izjemno šepala igra v napadu, kar 12-minutni strelski post zgovorno priča o tem, ob tem pa je bil v tekmečevih vratih izjemno razpoložen vratar Thierry Omeyer, ki je v uvodnih petnajstih minutah zbral kar osem obramb. Slovencem je s svojimi bravuroznimi obrambami nagnal strah v kosti. Njihov zaostanek je s strahovito hitrostjo naraščal, v prvi polovici tekme pa je najvišji znašal devet golov - v 18. minuti je bilo 8:17, v 28. pa 9:18.

Nemoč Slovenije tudi v drugem polčasu

V drugem polčasu so jim trikolorji, ki si v prvem polčasu navkljub svoji tradicionalni brezkompromisni igri niso prislužili nobene izključitve (prvo so si prislužili šele v 47. minuti), že v četrti minuti nadaljevanja ušli na enajst golov (10:21).

Denićevi izbranci so v nadaljevanju dvignili raven svoje igre, tudi na račun manj zavzete francoske igre in se jim v 44. minuti približali na šest golov zaostanka (17:23), razmerje moči se ni spremenilo niti po minuti odmora slovitega francoskega selektorja Clauda Oneste. Slovenija se je - po izključitvi Jeroma Fernandeza in Luke Karabatića - v 48. približala na 19:24, le minuto kasneje pa po golu Marka Bezjaka na 20:24.

A nato so se v slovenski ekipi znova prikradle nekatere tehnične napake, Francija pa jim je z delnim izidom 4:0 znova ušla na 20:28 in odločila vprašanje o zmagovalcu.

V slovenski ekipi je bil strelsko najbolj učinkovit Luka Žvižej s šestimi goli, Klemen Cehte, Jure Dolenec in Dragan Gajić so jih dosegli po štiri.

SP v Katarju, četrtfinale:

Slovenija - Francija 23:32 (10:18)  

   

1. polčas: 

Prvi gol na tekmi je prek Klemna Cehteta dosegla Slovenija, vendar pa njeno vodstvo ni trajalo prav dolgo, saj so Francozi že v naslednjem napadu izenačili, v naslednjih minutah pa dosegli še dva gola in povedli s 3:1. Rezultat je v naslednjih dveh minutah ostal nespremenjen, nato pa je s sedemetrovke na 4:1 povišal Guillaume Joli. Zaostanek Slovenije bi bil lahko v uvodnih minutah tudi manjši, a nezbranost v napadu in nekaj izvrstnih obramb vratarja Thierryja Omeyerja, ki je ubranil začetnih šest od sedmih strelov, je privedlo do tega, da so Francozi že po vsega 10 minutah igre vodili že s petimi goli razlike (6:1), selektorju Borisu Deniću pa ni preostalo drugega, kot da zahteva minuto odmora. 

 

Igra slovenskih rokometašev je po navodilih slovenskega selektorja le nekoliko stekla, saj so njegovi izbranic znižali zaostanek s šestih na štiri gole, a zgolj začasno. Slovenci so že kmalu začeli znova zapravljati 100-odstotne priložnosti v napadu, kar so Francozi s pridom izkoristili in  prišli celo do prednosti osmih golov (13:5). Francozi so do konca polčasa brez težav nadzirali potek srečanja in na odmor odšli z bržkone neulovljivo prednostjo osmih golov.


2. polčas:  

  

Francozi v začetku drugega polčasa niso popuščali in z dvema hitrima zadetkoma še povišali svojo prednost, ki je narasla na kar +10, le nekaj trenutkov kasneje pa celo na +11. Neutruden napadalni ritem olimpijskih prvakov je nato le nekoliko upadel, Slovenci pa so uspeli znižati zaostanek na osem golov. Ker so se slabe minute Francozov nadaljevale, njihova zajetna prednost pa počasi topila, je francoski selektor Claude Onesta ob rezultatu 23:17 v 15. minuti druega polčasa klical minuto odmora.

  

Sledile so minute Slovenije, saj so sodniki za dve minuti izključili dva francoska igralca, povrhu pa se je razigral tudi Gorazd Škof in prednost Francije je skopnela na vsega štiri gole (24:20). A kaj več Denićevi izbranci niso zmogli. Francozi so se v ključnih trenutkih le zbrali, dosegli tri hitre zadetke in dokončno razblinili upe Slovencev na morebiten preobrat. Do konca srečanja je prednost znova narasla na visokih devet golov in galski petelini sp se lahko zasluženo veselili uvrstitve v polfinale.