"Bil sem povsem brez nadzora. To dokazuje tudi ta vsota," je dejal Are Blomhof pred sodnikom v kraju Drammen na jugovzhodu Norveške, je poročal časnik Bergens Tidende.

Kot je dejal, so njegova početja trajala sedem let. Kot vodja fundacije Stiftelsen Betanien je nakazoval sredstva za fundacijo na svoj lažen račun, prikazal pa ga je kot račun doma za ostarele v Španiji, ki ga je sicer upravljala fundacija.

Denar je večinoma porabil za velike in razkošne zabave, na katere so vabili tudi prostitutke, da so zabavale goste. Vsaki je plačeval med 1000 do 1500 evrov za vsako zabavo.

Odkrili so ga leta 2013, do tedaj pa je že zapravil praktično vse. Kot je dejal, ima probleme z alkoholom, a je sprejel polno odgovornost za svoja dejanja in se opravičil tako svojemu nekdanjemu delodajalcu kot tudi družini.

Fundacija Stiftelsen Betanien sicer zaposluje okoli 500 ljudi in med drugim vodi celo bolnišnico in medicinsko šolo v Bergnu na zahodu Norveške, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Španiji deseterico duhovnikov obtožili pedofilije

Sodnik v mestu Granada na jugu Španije je v torek deset katoliških duhovnikov in dva laika obtožil spolne zlorabe otrok. Vsi so osumljeni zlorabe štirih najstnikov med letoma 2004 in 2007. Eno izmed žrtev je konec novembra lani po telefonu poklical papež Frančišek in se ji opravičil.

Frančišek je moškega poklical, potem ko mu je slednji v pismu razkril domnevne zlorabe. Papež, ki je napovedal ničelno toleranco do spolne zlorabe otrok, je posledično zahteval cerkveno preiskavo, poroča britanski BBC.

Že novembra lani so več osumljencev aretirali, a so jih nato na podlagi varščine izpustili na prostost. Po poročanju španske televizije RTVE je bil moški, ki je pisal papežu, skupaj s prijateljem v škofiji v Granadi ministrant. Dvojico naj bi duhovnik povabil v župnišče in na še neko drugo posest, kjer naj bi se dogajale najhujše zlorabe.

Po papeževem klicu domnevni žrtvi se je nadškof Granade Francisco Javier Martinez skupaj z duhovniki polegel na tla pred oltarjem granadske katedrale in prosil za odpuščanje za spolne zlorabe v Cerkvi. Prav tako naj bi več duhovnikov, povezanih s primerom, razrešil dolžnosti.

Papež Frančišek je julija lani žrtve spolnih zlorab duhovnikov prosil za odpuščanje in obsodil sokrivdo Cerkve, ker je prikrivala hude zločine klerikov.