Aljaža Bedeneta in Andrejo Klepač je na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu doletelo, da sta nastopila v elitnem programu na osrednjem prizorišču Melbourne parka, areni Rod Laver, kamor ob izjemnem zanimanju stisnejo tudi 16.000 gledalcev. Bedene je v prvem krogu zaigral proti prvemu nosilcu Novaku Đokoviću, Klepačeva pa v drugem krogu mešanih dvojic v paru z Avstralcem Chrisom Guccionejem proti njegovima rojakoma Casey Dellacqui in Johnu Peersu.

Andreja Klepač do sedaj še nikdar ni igrala na tako velikem teniškem prizorišču, z izjemo Rexall centra v Torontu, na katerem se je leta 2007 pomerila z Justine Henin, letos pa je na OP Avstralije v enem dnevu nastopila na obeh največjih stadionih v Melbournu, opoldne v ženskih parih v areni Margaret, ki sprejme 7500 gledalcev, zvečer pa še v osrednji areni Rod Laver, o kateri je vse do izpada iz turnirja sanjal avstralski Hrvat Bernard Tomić, a ga je s turnirja v treh nizih dobesedno nagnal trenutno najbolj vroč izzivalec Novaka Đokovića, Čeh Tomas Berdych. Ta je v četrtfinalu spodrezal krila utrujenemu in od poškodb zdelanemu Rafaelu Nadalu, ki je dejal: »Ni bil moj dan. Nisem igral s pravo intenzivnostjo, ritmom, nasprotnik je bil enostavno boljši. Na začetku sem mu s svojimi slabimi potezami še pomagal.«

Tomić je potem izjavil, da ne ve, zakaj direktor turnirja Craig Tiley in šef avstralske reprezentance za Davisov pokal Patrick Rafter enostavno nista dopustila, da bi nastopil v areni Rod Laver. Rahlo jezen je še dodal, da bi ga veliki stadion dodatno motiviral in bi lahko celo zmagal. Res je, da sta se Tiley in Rafter dogovorila, da bosta Tomića, Kokkinakisa in Kyrgiosa spustila na osrednje igrišče šele, če se bodo prebili v četrtfinale. Nicku Kyrgiosu je uspelo, a ga je nato v treh nizih izločil Škot Andy Murray – kljub porazu ni bil pretirano razočaran in je dejal: »Iz dvoboja se lahko nekaj naučim in to izboljšam. Andy je bil enostavno predober zame.« – Thanasiju Kokkinakisu in Bernardu Tomiću pač ne. In je slednji rahlo užaljen odpotoval domov v Gold Coast, kjer njegovi oboževalci vseeno pripravljajo velika slavja.

Je pa po izpadu iz turnirja tudi neustavljiva beloruska šarmerka Viktorija Azarenka ugotovila, da je njena slava zdrsnila z obetavne višine osrednjega prizorišča, zato je trenutno najbolj oboževanemu mlademu Avstralcu Nicku Kyrgiosu preko twitterja poslala vabilo, naj pride k njej na privatne učne ure, da mu bo »popravila« servis. Da ustrežljiva politika v nasprotju s športom vedno zmaga, pa priča primer moža angleške kraljice Elizabete, 93-letnega princa Philipa, vojvode Edinburškega. Ta se je leta 2002 ob obisku Avstralije izgubil v času in prostoru ter predstavnika aboriginov vprašal, ali se še vedno obmetavajo s kopji. Kljub izjavi pa bo princ Philip letos dobil odlikovanje z redom viteza Avstralije, kar je Avstralce močno razburilo.

Izidi, moški – četrtfinale: Berdych (Češ, 7) – Nadal (Špa, 3) 6:2, 6:0, 7:6 (5), Murray (VB, 6) – Kyrgios (Avst) 6:3, 7:6 (5), 6:3; ženske – četrtfinale: Makarova (Rus, 10) – Halep (Rom, 3) 6:4, 6:0, Šarapova (Rus, 2) – Bouchard (Kan, 7) 6:3, 6:2; mešane dvojice – osmina finala: Srebotnik/Melo (Slo/Bra, 2) – Gavrilova/Saville (Avst) 6:3, 6:2, Dellacqua/Perrs (Avst) – Klepač/Guccione (Slo/Avst) 3:6, 6:3, 10:5; ženske dvojice – četrtfinale: Chan/Zhang (Taj/Kit, 14) – Klepač/Jans-Ignacik (Slo/Pol) 6:1, 6:2.