Gimnastični center gradi podjetje CGP, s katerim je javni zavod Šport Ljubljana pogodbo podpisal konec lanskega leta, izdaja uporabnega dovoljenja za objekt pa je v terminskem načrtu predvidena konec avgusta.

Ljubljanski podžupan Dejan Crnek je ob ogledu gradbenih del povedal, da so za projekt na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prejeli 7,12 milijona evrov, in sicer iz evropskih sredstev in slovenske udeležbe. Ljubljanska občina bo po njegovih besedah prispevala 2,5 milijona evrov.

Crnek je pojasnil, da gimnastično dvorano potrebujejo, ker so telovadci do sedaj trenirali v slabih pogojih. Po njegovih besedah bo center v prvi vrsti namenjen vrhunskim telovadcem, ostali pa bodo še vedno delovali v športnih društvih, ki bodo delovala kot valilnice mladih za prestop v kategorijo vrhunskih športnikov. V objektu bodo med drugim uredili športno dvorano, ker bodo stalno postavljena gimnastična orodja, spremljevalne prostore za dodatne vadbe ter naprave za treniranje moči.

Gimnastična dvorana sicer ne bo namenjena mednarodnim dogodkom, zato bo tekmovanja še vedno treba organizirati v drugih prostorih Športa Ljubljana, na primer v Hali Tivoli in v Stožicah.

Ljubljanski podžupan je spregovoril tudi o razpisu ministrstva za izobraževanje in dejal, da je bila v zvezi s tem uvedena notranja revizija. Ta po njegovih besedah ne vpliva na to, da so dobili sredstva za projekt in na to, da so podpisali pogodbo. Povedal je, da so z ministrstva sporočili, da jih bodo obvestili o izsledkih revizije, uradnega dopisa pa na občini do sedaj še niso prejeli. Crnek je ob tem dejal, da verjamejo, da je ministrstvo vse izpeljalo po zakonu, zato se ne bojijo, da bi izgubili evropska sredstva.

Izgradnja centra ne bo odpravila vseh pomanjkljivosti

"Če tega centra ne dobimo, lahko pravzaprav končamo z vrhunsko gimnastiko," pa je na ogledu lokacije gimnastične dvorane povedal telovadec Mitja Petkovšek. Pojasnil je, da zadnjih nekaj let telovadijo v pomožnih prostorih, ki so le pogojno primerni za telovadce, ki trenirajo za tekmovanja. Za kaljenje mlajših, za katere bi potrebovali specializirano dvorano, pa so takšni prostori po njegovih besedah popolnoma neprimerni.

Petkovšek je povedal še, da bodo s centrom telovadcem zagotovili dokaj primerljive pogoje s tistimi, ki jih imajo njihovi največji konkurenti po svetu. "Še vedno ne bo isto, ker manjka še marsikatera druga stvar, ni sredstev, ne moremo usposobiti dovolj trenerjev, nimamo sistema šolanja, ki bi bil popolnoma podrejen športu," je dodal.