Roussos se je že nekaj časa zdravil v zasebni bolnišnici, za katero boleznijo, ni znano, še poroča AFP. Sicer pa se je Roussos več let boril s prekomerno težo. Leta 1980 je tehtal kar 147 kilogramov.

Rodil se je leta 1946 v egiptovski Aleksandriji, kasneje se je družina zaradi Sueške krize in nemirov, ki so zaradi nje nastali, preselila v Grčijo. Vseeno pa je dobro desetletje, ki ga je preživel v Egiptu, vplivalo na njegovo glasbo; v njegovem slogu so slišne prvine arabske glasbe.

V Grčiji je Roussos sodeloval v več skupinah, prva od njih je bila The Idols, v kateri je spoznal Evangelosa Papathanassioua, kasneje znanega pod imenom Vangelis, in Loukasa Siderasa. Čez nekaj let se jima je pridružil v progresivni rock skupini Aphrodite's Child, s katero ga je spoznalo širše občinstvo. Zasedba, v kateri je sprva pel, nato pa poprijel še za bas kitaro, je bila komercialno uspešna v Franciji in drugih delih Evrope v letih 1968-1972.

Solo kariero je začel s pesmijo We Shall Dance iz leta 1971, vrhunec pa je dosegel sredi 70. let, ko je izdal več uspešnih albumov. Singl Forever And Ever je kraljeval na prvem mestu lestvic v več državah. Med njegovimi znanimi skladbami so še My Reason, Velvet Mornings in Lovely Lady Of Arcadia.

Svoje pesmi je objavljal in pel v več jezikih, zaradi česar je bil priljubljen tako po Evropi kot v Latinski Ameriki.