Španija ostaja nerešljiva uganka za Slovenijo.

Drži, toda tokrat smo imeli lepe možnosti, da prekinemo črni niz neuspehov. Lahko bi vsaj remizirali, če že ne kar zmagali, a smo zgrešili preveč čistih strelov iz igre in še tri sedemmetrovke. To pa je za tako pomembno tekmo in tekmovanje absolutno preveč, poleg tega pa je bil tudi španski vratar na zelo visoki ravni. Obramba pa je kar dobro delovala, čeprav smo dobili 30 golov.

Ali je bilo lažje igrati, ker ni bilo dodatnega pritiska zaradi imperativa zmage?

Seveda je bilo s psihološkega vidika nekoliko lažje igrati, saj smo že pred tekmo s Španci imeli zagotovljeno napredovanje v osmino finala oziroma uvrstitev na eno izmed prvih treh mest v skupini. A to ne pomeni, da smo zaradi tega lažje šli v tekmo, povsem neobremenjeni in sproščeni, kajti to je vendarle SP.

Lahko igralci zdržite velik pritisk, ki ga prinaša osmina finala?

Prepričan sem, da ga lahko. Zlagal bi se, če bi rekel, da pritiska zaradi osmine finala ne čutimo, a ni moteč. Živčnost je prisotna, toda to je lahko tudi pozitivno, saj je dokaz, da se zelo dobro zavedamo pomembnosti tekme. Za tekmo, ki nam lahko prinese uresničitev osnovnega cilja, uvrstitev med osem na svetu, se moramo dobro pripraviti, spočiti, regenerirati. To bo tekma, ki odloča o vsem, zato bo treba iti na glavo, a s pametjo.

V osmini finala Slovenijo jutri čaka Makedonija.

Morebiti bi bili za odtenek lažji nasprotnik Avstrijci, čeprav tudi njih ne gre podcenjevati. Makedonci so še naši dolžniki z EP 2012 v Srbiji, ko so nas premagali na tekmi za peto mesto in se uvrstili na kvalifikacijski turnir za OI 2012 v Londonu. Ne bomo razmišljali o maščevanju, ker bi bil to napačen pristop, ampak naj bo takratni poraz dodaten motiv. A ne glede na nasprotnika je bilo že prej jasno, da bo treba odigrati najboljšo tekmo na SP, če želimo priti v četrtfinale. Mislim, da se v igri dvigamo in da bomo najboljši takrat, ko bo to najbolj potrebno – jutri. Nihče od nas si seveda ne želi, da bi se že jutri poslovili od Katarja. dek