Žan Košir ima od včeraj v svoji zbirki kolajne na vseh najpomembnejših tekmovanjih v paralelnih disciplinah deskanja na snegu. V Altachu v bližini Kreischberga, kjer poteka svetovno prvenstvo, je v paralelnem veleslalomu osvojil srebrno kolajno. Tako je hitro pozabil na četrtkovo razočaranje, ko je v paralelnem slalomu zasedel peto mesto, čeprav je bil eden glavnih kandidatov za zmago. Z vlogo favorita se je bolje soočil včeraj in čeprav ni zmagal, se je skupaj s precejšnjim številom navijačev, ki organizirano hodijo na tekme v bližini Slovenije, veselil uspeha. Tekmovali so po sodobnejšem sistemu tekmovanja, v katerem v finalnih preizkušnjah deskarji vozijo le enkrat namesto dvakrat. V takšnem načinu tekmovanja je možnosti za popravo napak manj. Košir je bržčas ključno, ki mu je v dvoboju z Andrejem Soboljevom preprečila pot do zlata, naredil v zgornjem delu proge.

V finale najboljše šestnajsterice sta se uvrstila še Rok Marguč in Rok Flander. Marguč je izpadel v osmini finala (11. mesto), Flander pa v četrtfinalu (osmo mesto). Košir je osvojil tretjo kolajno za slovensko reprezentanco na tem svetovnem prvenstvu. Z bronom sta se okitila Marguč na četrtkovem paralelnem slalomu in Kevin Ravnjak v snežnem kanalu.

Košir se je v zadnjih dveh letih izkazal s konstantno vrhunskimi predstavami. V tem elementu je zagotovo trenutno najboljši deskar v paralelnih disciplinah na svetu. Navsezadnje se je v tej sezoni na vseh tekmah uvrstil med najboljšo peterico, dosegel drugo zmago za svetovni pokal, na svetovno prvenstvo pa prišel kot vodilni v skupnem seštevku. Medtem ko njegov veliki tekmec z olimpijskih iger Vic Wild, ki je bil v Sočiju dvakrat olimpijski prvak, letos ni v formi, je Koširjeva odlika, da jo ves čas ohranja na najvišji ravni. Precej zaslug za to ima njegova velika predanost. Na lanskih olimpijskih igrah je na primer več dni pred tekmo izklopil telefon in se povsem zaprl v svoj svet. Enako je storil letos na svetovnem prvenstvu, rezultat pa je bil podoben. Kako se osredotoči na najpomembnejše tekme, je že govoril: »Nekam se usedem, kjer ni nikogar. Ne grem med množico, da bi pozabil na napetost, ampak razmišljam le o eni stvari. Lahko le o enem zavoju. Po navadi o nečem, kar mi ni šlo na treningu. Če sem v družbi in se šalim, koncentracija popusti, kar vpliva na motivacijo.« V nenehnem stremenju k popolnosti je preučil tudi svoj notranji svet. Psihološko se pripravlja sam, v letih počasnega zorenja se je toliko spoznal, da se zna osredotočiti izključno na deskanje med modrimi in rdečimi vratci. Da bi dosegel uspeh, je za nekaj časa pripravljen živeti v osami.

Košir pravi, da je bolje zmagati v malem finalu kot izgubiti v velikem, kajti če tekmovanje končaš s porazom, ostane grenak priokus. Morda je tudi zato po včerajšnjem uspehu dejal, da bo v njem ostalo nekaj jeze pred naslednjo tekmo za svetovni pokal na Rogli. Motiva pa mu ne bo manjkalo tudi v prihodnjih letih, kajti druga mesta bo skušal zamenjati za prva.