Tekmovalca iz okolice Laškega sta premagala le Italijan Roland Fischnaller, edini, ki je v sezoni svetovnega pokala dobil dve tekmi in ki ga je v polfinalu v medsebojnem obračunu tudi zaustavil, ter Rus Andrej Soboljev, ki je bil v četrtfinalu usoden za Žana Koširja, najhitrejšega v kvalifikacijah.

"Res ne vem, ali sem čudežen deček ali kaj. Enostavno ne razumem, kako se mi uspe tako osredotočiti na tekme svetovnega prvenstva, medtem ko mi na svetovnem pokalu tega ne uspe. Že kvalifikacije so pokazale, da sem sposoben velikih stvari, čeprav 11. mesto tega ni napovedovalo. A že v kvalifikacijskih vožnjah sem imel odlične dele, tako da sem si privozil potrebno samozavest. Sam izid kvalifikacij pa na srečo tokrat ni bil pomemben, saj si v izločilnih bojih zaradi odlično pripravljene snežne podlage lahko napredoval tako iz rdeče kot modre proge," je po uspehu dejal Marguč.

Po četrtfinalu imel dober občutek

Pred finalom najboljših 16 je bilo veliko govora, katera proga bo hitrejša, boljši iz kvalifikacij jo namreč lahko izbira. Marguč te možnosti ni imel, vselej so jo imeli njegovi tekmeci. V osmini finala je bil to štirikratni svetovni prvak Avstrijec Benjamin Karl. "Tega dvoboja sem se bal. Avstrijci so tu trenirali, mi nismo smeli, poleg tega pa je Karl vedno neugoden tekmec. Če ima svoj dan, ga je zelo težko premagati. Me je pa tudi zmedlo, da je izbral modro progo, ki naj bi bila počasnejša. In od nosilcev je edini izpadel, potem ko me njegova odločitev ni vrgla s tira. Takrat sem vedel, če dobim ta dvoboj, sem lahko zelo visoko," je imel Slovenec po četrtfinalu dober občutek.

Obljublja, da bo nevaren tudi jutri

In v četrtfinalu je gostitelje povsem zavil v črno, saj je izločil še zadnjega preostalega Avstrijca, Lukasa Mathiesa. Nato ga je čakal Fischnaller, ki ni bil veliko hitrejši, Marguča je pokopala napaka pred ravninskim delom. "V vratca sem nepotrebno šel preveč direktno, zato sem izgubil hitrost. Drugače bi najbrž Italijana premagal, tako pa sem se moral zadovoljiti z bojem za tretje mesto. Prav pred tem dvobojem z Italijanom Aaronom Marchom pa sem bil najbolj živčen. Dvoboji za četrto mesto mi nikoli niso šli najboljše, zato sem čutil ogromen pritisk. Na srečo se je vse izšlo, kot sem si želel, po slalomskih težavah v sezoni je to tretje mesto kot zlato. Jutri bom na veleslalomu povsem sproščen, užival bom, zato bom tudi nevaren," se je smejalo Marguču, ob Žanu Koširju, Roku Flandru, Matevžu Petku in Timu Kevinu Ravnjaku dobitniku odličij s svetovnega prvenstva.

Razočarani Košir: Ni še konec vsega

Brez kolajne pa ostaja Košir, ki so ga imeli vsi za glavnega favorita za zlato. Še posebno po kvalifikacijah, ko je bil zanesljiv in si privozil dober položaj. A po zmagi proti Nemcu Danielu Weisu mu je nato želje prekrižal Rus Andrej Soboljev, ki se mu je tako oddolžil za tesen poraz na zadnji tekmi v Bad Gasteinu, tokrat je šla igra stotink njemu v korist.

"Vodstvo po kvalifikacijah ne zagotavlja ničesar. V zelo pomembnem trenutku sem storil manjšo napako, v tistem zavoju sem presegel svoje zmožnosti. Moj nastop ni bil najbolj pameten in taktičen, za kar sem bil kaznovan. Glede na moje počutje v zadnjem času, pa sem s svojim nastopom zadovoljen. Zamudil sem sicer eno priložnost, toda ni konec vsega. Jutri je paralelni veleslalom in treba je iti od začetka. Najprej ponoviti kvalifikacije, nato pa biti nekoliko bolj fokusiran na vožnje," ne meče puške v koruzo Tržičan.

Gloria Kotnik končala na 24. mestu, najboljša Čehinja Ledeckova

Preostali Slovenci se niso uvrstili v izločilne boje. Juretu Hafnerju je po desetem času v kvalifikacijah dobro kazalo, a priložnosti ni izkoristil, zadovoljiti se je moral z 22. mestom. Lažje poškodovani (zlomljen prst) Tim Mastnak je zasedel 28., Jernej Demšar pa 37. mesto. Gloria Kotnik je bila med dekleti 24., zmagala je Čehinja Ester Ledecka pred Avstrijkama Julio Dujmovits in Marion Kreiner.

Jutri bo v Lachtalu še paralelni veleslalom, Slovenijo bodo zastopali Kotnikova, Marguč, Košir, Mastnak in pa nekdanji svetovni prvak Rok Flander, ki je danes počival, a kot sam pravi, ne po svoji volji.