Sinočnji balkanski derbi v skupini B med Makedonijo in Hrvaško je bil pod posebnim slovenskim drobnogledom. Za nameček je imela tekma še poseben naboj, saj sta selektorja obeh reprezentanc Hrvata. Slavko Goluža (Hrvaška) in Ivica Obrvan (Makedonija), ki je uspešno treniral tudi Gorenje iz Velenja, sta namreč doma celo iz istega mesta Metković, a nista posebej velika prijatelja. Iz skupine B bo tekmec Slovenije v osmini finala. Glede na razplet včerajšnjega derbija za prvo mesto v skupini B, ki je izpolnil pričakovanja, je slovenska reprezentanca lahko srečna, da se ne bo pomerila s Hrvaško, je pa zelo velika možnost, da se bo z Makedonijo. Takšen scenarij se bo zgodil, če bo Makedonija druga, Slovenija pa tretja v skupini.

Makedonci, ki so uvozili 39-letnega Slovenca Renata Vugrinca in Srba Nemanjo Pribaka, na papirju res nimajo takšne kakovosti kot Slovenija, saj je edini pravi zvezdnik član Barcelone Kiri Lazarov. Iz govorice telesa makedonskih reprezentantov je razvidno, da igrajo na čustveni naboj, nacionalni ponos, kolektivni duh in s srcem, kar navijači pogrešajo v trenutni igri Slovenje. Za Slovenijo je bilo na prvih štirih tekmah očitno, da ji ne ustreza biti v vlogi favorita. Na dosedanjem delu turnirja je odigrala le en dober polčas – prvih 30 minut v drugem krogu z Belorusijo.

Razlika v kakovosti med selektorji se ne kaže ob zmagah, ampak takrat, ko je ekipa v krizi. Metode izhoda so različne. Francoski selektor Claude Onesta se je sredi turnirja odločil za šok terapijo, da 38-letni Jerome Fernandez ne bo več kapetan, in razbil idilo ekipi. Roman Pungartnik, nekdanji slovenski reprezentant, je v vlogi strokovnega komentatorja slovenskemu selektorju Borisu Deniču nastavil ogledalo s trditvijo, da je igra Slovenije prečitana knjiga. Slovenski strokovni štab je pred zahtevnim izzivom, da igra reprezentance znova dobi rep in glavo ter začne igrati kolektivno.