Z nami je konec, smo na beraški palici, je tulil John, da so na zelenice velikosti igrišča za golf iz svojih 5 milijonov dolarjev vrednih hiš pritekli sosedje, ki na svojih obrazih niso skrivali šoka, ki je bil, tako kot pri Johnu Bogatunku, posledica branja jutranjih časopisov. Prinesli so dve strahotni nedeljski novici, za katerima se klanje Boko Haram v Afriki lahko skrije. Prvo, Obami so se možgani skisali in napoveduje večjo obdavčitev bogatih Američanov in njihovih dobičkov iz finančne alkimije; saj veste iz brezvrednih delnic in prodaje dolgov narediti milijonske dobičke. Drugo, kaže, da bo leta 2016 en odstotek bogatunov imel v lasti 51 odstotkov celotnega svetovnega bogastva. Samo malo čez polovico bomo imeli (!?), je zastokal John. Katastrofa vesoljskih razsežnosti!

Po treh pomirjevalih, enournem telefonskem pogovoru z zasebnim psihiatrom in posvetu s hlipajočimi sosedi se je John vendarle zbral, umiril in začel ukrepati. Tako poceni se namreč ne bo dal. Takoj je ukazal znižati plače vsem delavcem in uslužbencem v svojih tovarnah, bankah in nepremičninskih družbah. Skoraj toliko kot on naj bi imela ta nižja bitja? Samo čez mene mrtvega, je tulil v telefon, ko je dajal varčevalna navodila svojim direktorjem, ki so tik na tem, da tudi sami postanejo del enoodstotne združbe. Starejšega sina, ki je zdolgočaseno sam metal kugle na hišni stezi za bovling, je zbrcal izrezovat iz časopisa kupončke s 15-odstotnimi popusti na pralni prašek, mačjo hrano, avtomatske puške in francosko račjo pašteto. Ženo je snel na vratih, ko se je odpravljala z zasebnim letalom na redni obisk maserja in kozmetika na Floridi. Besed, ki sta si jih izmenjala, ne gre dajati v časopis, a na koncu se je gospa, objokana iz z razmazanimi ličili, vendarle morala usesti v jaguarja in se z njim odpeljati na mišično-kožni tretma samo do Washingtona. Zgolj s to potezo je John privarčeval 150.000 dolarjev na leto. Zato je bogat!

Klic mlajšega sina iz šolskega avtobusa pa mu je končno vrnil kanček upanja, da bo družina le preživela strahotne udarce svetovne ekonomije, ki najbolj bogatemu odstotku napoveduje grozljivo leto 2016, in novopečenega marksista Obame. Oči, je ves navdušen sporočil, iz avtobusa sem videl 10-odstotni popust na nikove superge, ki stanejo 1000 dolarjev. Sinko, na naslednji postaji izstopi in leti v trgovino ter kupi 600 parov. To je 60.000 dolarjev prihranka. Oči, kaj pa šola? Pusti zdaj to, mu je zabrusil John, gre za obstoj naše vrste. Potem je John pogledal stotnijo služabnikov, tajnic, vrtnarjev, šoferjev, ki so ga gledali kot boga. Tako, dragi moji. Podatki kažejo, da boste čez leto dni razpolagali s kar 49 odstotki svetovnega bogastva, zato vsem 30 odstotkov nižja plača. Zdaj pa marš delat, banda bogatunska!