To je zanimivo. Ta teden so pripadniki oborožene nigerijske islamske milice Boko Haram vdrli v vas na ozemlju Kameruna, ubili tri ljudi, jih ugrabili 80, vas pa požgali. To so storili kot odgovor na razmestitev vojske iz Čada na ozemlju Kameruna, kjer naj bi pomagali kamerunski vojski ščititi prebivalstvo. Pa vendar se zdi, da je to zgolj prišteto tisočim ubitih in stotinam ugrabljenih Nigerijcev v dveh letih spopadov na severu države, kamor je po odstranitvi Gadafija prišlo veliko orožja iz Libije. Kdo je že iz zraka razstrelil Libijo in jo prepustil milicam? So bili to Francozi ali zveza Nato? Človek hitro pozabi, posledice pa ne vzbujajo niti radovednosti. Za Libijo zdaj že vojaški strokovnjaki v Bruslju razlagajo, da ne razumejo dobro, kaj se dogaja, in se s tem ne velja ukvarjati.

Res pa je, da že 2200 ubitih Palestincev v Gazi vzbudi isto mero pozornosti kot 71 ubitih Izraelcev. To je napredek glede na prejšnja desetletja, ko je veljalo razmerje 2000 proti enemu. V resnici ne eno ne drugo ne vznemiri več prav veliko ljudi na naši celini. Ukrajina je že zgodba lanskega leta, za Abu Bakra El Bagdadija pa se ne ve prav dobro, ali je živ ali mrtev, in vedno manj je ljudi, ki jih to zares zanima.

Od česa je odvisna stopnja pozornosti?

Ebola je postala velika novica takoj, ko je nastopila možnost, da se razširi v Evropo in ZDA in začne kositi zunaj Afrike. Lahko sledimo zanimivi korelaciji med stopnjo ogroženosti, ki jo čutijo v Evropi, in pozornostjo, usmerjeno v Afriko in na Bližnji vzhod. Kalifat je postal zanimiv takoj, ko so v Sirijo začeli odhajati Evropejci in razglašati, da so njihove nekdanje domovine njihovi sovražniki.

Po napadu na Charlie Hebdo pa so že dan po veliki manifestaciji na vseh koncih začeli ugotavljati, da so pisci in risarji šli v svojem norčevanju iz vrednot in načel predaleč in priklicali hudiča nase in na Evropo. Vsak dan je manj ljudi, ki jim je francoski politični satirični časopis všeč. Stopnja radovednosti in sočutja je premo sorazmerna s stopnjo strahu. Boko Haram lahko spijo v miru.