"Kosi je bil diskvalificiran zaradi enega milimetra previsoke slalomske smuči. Škoda, saj je dobro smučal, zagotovo spada med 15 najboljših kombinatorcev na svetu. Danes mu sicer ni vse uspelo optimalno, smuk je bil soliden, prav tako slalom. Kar ni uspel narediti tehnično in taktično, pa je nadoknadil z voljo in borbenostjo. Rezultat je dober in ne morejo mu ga vzeti, četudi ga ne bo na seznamu rezultatov. Njegov najboljši rezultat kariere je zagotovo potrditev. Prišlo je do napake serviserja, a vsi kdaj delajo napake, tekmovalci, trenerji in serviserji. Danes se je v smuku sicer videlo, da, če imamo dobre pogoje in dobre startne številke, se lahko kosamo z najboljšimi," je dobro voljo ohranil Peter Pen, v slovenski moški ekipi odgovorni trener hitrih disciplin.

Na startu sta bila še dva Slovenca, ki sta po diskvalifikaciji moštvenega kolega pridobila vsak po eno mesto. 22-letni Martin Čater, tako kot Kosi član mariborskega Branika, je z 22. mestom naredil del norme za nastop na svetovnem prvenstvu. Gre sicer za prve Čatrove točke v tej zimi ter najboljši dosežek v karieri, 19-letni Štefan Hadalin pa je ostal prekratek na 32. mestu.

Najbolje se je odrezal Janka

Smučarji so v Wengnu tekmovali na prvi izmed treh preizkušenj svetovnega pokala. Na sporedu je bila od letos po novem imenovana alpska kombinacija, katere smukaški del se je zaradi vetra začel iz nekoliko nižjega startnega mesta.

S smukom so pričakovano najbolje opravili trije smučarji, ki so bili najhitrejši tudi na uradnih treningih. Čas 1:36,42 je postavil Švicar Carlo Janka, Avstrijec Matthias Mayer je zaostal 11 stotink sekunde, Norvežan Kjetil Jansrud pa 65 stotink.

Najboljše izhodišče pred slalomom si je od slovenske trojice zagotovil Kosi, ki je na 14. mestu za vodilnim zaostal 1,94 sekunde. Čater je z zaostankom 2,28 sekunde zasedel 17. mesto. Prva vožnja Hadalina med svetovno elito v Wengnu se je končala z 41. časom in 3,90 sekunde zaostanka.

Zmagovalec prve letošnje kombinacije za svetovni pokal je postal Janka. Drugi je bil Francoz Victor Muffat-Jeandet (+1,31), tretje mesto pa je pripadlo hrvaškemu veteranu Ivici Kosteliću (+1,38), ki je bil s 15. dosežkom najhitrejši slalomski specialist na smuku. Janka je obranil smukaško prednost in osvojil prvo zmago v zadnjih štirih letih. Na najvišji stopnički zmagovalnega odra je bil pred Wengnom 5. marca 2011 na veleslalomu v Kranjski Gori.

"Zelo lepo je zmagati pred domačimi navijači. V moji karieri so bili že vzponi in padci, očitno pa mi Wengen zelo leži, ne poznam pa odgovora na vprašanje, zakaj sem tukaj lahko tako dober," je bil desete zmage v svetovnem pokalu in tretje v Wengnu vesel 28-letni Švicar.

Jansrud je na slalomski progi odstopil in zapravil priložnost za zmanjšanje zaostanka v svetovnem pokalu. V skupnem seštevku je Avstrijec Marcel Hirscher (836), ki je kombinacijo sicer izpustil, ohranil visoko prednost 212 točk pred drugouvrščenim Jansrudom (624).