Pred vami je svetovno prvenstvo. Že pomišljate nanj?

Glede na to, da to ne bo edina tekma v sezoni, nanjo do tega tedna še nisem pomislil. Nastopa se veselim. Vemo, kakšno izhodišče imam, boljšega bi si težko želel. Ampak bom moral seveda še dokazati, da spadam med tekmovalce, ki si zaslužijo vidnejša mesta. To tekmo bom vzel kot vse druge v svetovnem pokalu. Upam, da bom nadaljeval, kot sem začel.

Potem ko ste dosegli številna druga in tretja mesta, ste po dolgem času spet zmagali v svetovnem pokalu. Ste se znebili bremena in bo zato lažje?

Upam, da ne bo lažje. Kajti nočem se zdaj zapustiti in si misliti, da sem že dosegel cilj, čeprav sem si ravno tega najbolj želel doseči. Enak položaj je bil pred dvema letoma. Zmagal sem v Badgesteinu, nato je bilo na vrsti svetovno prvenstvo. Takrat se ni izšlo, zato letošnje zmage ne bi poveličeval in ne bi govoril o tem, da bo zdaj kaj lažje. Lažje je le to, da tekmec vedo, da bo v boju z mano težko. Po drugi strani me zdaj vsi napadajo, zato sem s tega vidika v težjem položaju. Nihče me ne podcenjuje. Vsakega dvoboja se moram lotiti z vso osredotočenostjo, kajti v nasprotnem primeru me kaj hitro lahko premaga kdo, ki mu uspe sanjska vožnja.

Lahko iz vaše izjave sklepamo, da ste vraževerni?

Ne, po negativni plati ne. Sem le, če gre za pozitivne zadeve. Ko sem nazadnje tekmoval v Lachtalu, kjer bomo tekmovali na svetovnem prvenstvu, sem bil na tekmi evropskega pokala na zmagovalnem odru. Raje mislim na to. V zadnjih dnevih pred tekmo imam le še pozitive iztočnice. Prej pa človek pomisli na vse. Naučil sem se izločati negativne misli. V zadnjem času so moji dosežki konstantni. To verjetno pomeni, da vem, kaj delam.

Lani ste rekli, da ste sam svoj psiholog. To še vedno drži?

Sem tekmovalec, ki mora poznati vse elemente, pomembne za zmago ali visoko mesto. Na koncu voziš sam, nihče ti ne pomaga. Učil sem se na lastnih izkušnjah. Še vedno se učim, a trenutno ne bi nikogar spustil v svoj sistem, ker se ne želim začeti učiti nečesa, kar morda ne deluje. Žal v mladosti nisem imel možnosti, da bi ljudje, ki se na to spoznajo, z menoj sodelovali. Zdaj, ko sem v zrelih tekmovalnih letih, pa je te stari zelo težko spreminjati. Mislim, da bi potreboval okoli dve leti, da bi bil viden učinek.

Se je vaša ekipa veliko spremenila?

Ni več takšna, kot je bila. Le kondicijski trener ostaja isti, vsi drugi so se zamenjali. Delam mešano. Delno sem na začetku sezone deloval z drugimi slovenskimi fanti in z vodstvom. Zdaj se je to vodstvo zamenjalo. Enako kot na začetku sezone še vedno sodelujem s Petrom Kotnikom, ki je bil vodja ekipe. Treniramo precej ločeno. Vsi mi pomagajo, obenem pa imam veliko svobode.

Oblaka je na mestu glavnega trenerja med sezono zamenjal Izidor Šušteršič, ki je še lani tekmoval na olimpskih igrah. To vpliva na vaše treninge?

Sem v odličnih odnosih z vsemi sotekmovalci. On je bil bolj potisnjen v ta položaj, saj so ga drugi postavili. Na tekmah še vedno sodelujem s Kotnikom, ker nočem menjati ljudi med sezono. Toliko pa sem vraževeren. Vesel sem, da mi pomaga, čeprav so ga pred kratkim zamenjali.

Z Vicom Wildom, vašim velikim tekmecem na lanskih olimpijskih igrah, ohranjata prijateljstvo in še vedno sodelujeta na treningih?

V božično-novoletnem času sva bila veliko v navezi, sicer pa se nama ni uspelo uskladiti. V tej sezoni sva bila skupaj le deset dni na ledeniku. Jaz sem ostajal v Sloveniji, on je treniral drugod. Toda najin odnos je ostal enak. Se pa vidiva na tekmah.

V tej sezoni ste boljši od njega...

Imela sva le en neposredni dvoboj, ki sem ga dobil. Sicer pa drži, da mu še malo manjka. V kvalifikacijah je vedno prikazal eno odlično vožnjo. Je tako velik tekmovalec, da bo kmalu pokazal, kam sodi.

Bi vam zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala pomenila več kot kolajna s svetovnega prvenstva?

Ja.

Torej je načrtovanje forme bolj usmerjeno proti skupnemu seštevku svetovnega pokala kot svetovnemu prvenstvu?

Zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala je cilj celotnega olimpijskega obdobja. Toda imam dovolj časa za pripravo na tekme, tako da je lahko vsaka najpomembnejša v sezoni. Vse tekme so pomembne, nobene ne podcenjujem. Najtežje je zmagati v skupnemu seštevku svetovnega pokala. Zmaga na eni tekmi se ti lahko posreči, medtem ko je precej več vredno, če vso sezono deskaš na najvišji ravni.

Veliko Slovencev je v igri za veliki kristalni globus, vi, Tina Maze, Peter Prevc, Jakov Fak...

Ko sva šla s Petrom Prevcem skupaj kupit obleki za prireditev športnik leta, so nama v trgovini rekli, da nama bodo vrnili denar, če oba zmagava v skupnem seštevku svetovnega pokala. Sicer pa navijam za vse naše športnike. Njihovi uspehi me ženejo naprej.