Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in Mestna občina Ljubljana, ki že sedmo leto po vrsti prirejata festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, sta letos k sodelovanju pritegnila več kot 60 kulturnih zavodov in skupin, torej največ producentov doslej. Rekord bo dosežen tudi pri številu prireditev, ki jih bo kar 181. Vse dogodke, med katerimi je več kot sto delavnic, skoraj 60 predstav in 14 filmov, bo tudi tokrat mogoče obiskati zastonj, vendar večino z vnaprejšnjimi prijavami ali brezplačnimi vstopnicami, ki jih bodo organizatorji letos razdelili nekaj več kot 15.500.

Grajenje hiše ali recikliranje

Prihod kosmatih glodavcev bo prihodnjo soboto v SMG naznanila že 220. ponovitev gibalne predstave Kekec v režiji Branka Potočana. Predstavi bo sledila arhitekturna delavnica, na kateri bodo otroci bobru zgradili hiško, ga povabili v njegovo domovanje in se z njim poveselili. Osrednji temi festivala sta namreč arhitektura in oblikovanje, saj se sedma izvedba Bobrov poklanja 150-letnici rojstva arhitekta in urbanista Maksa Fabianija. Večina delavnic in dogodkov v muzejih, galerijah ter knjižnicah, kot tudi nekaj prireditev znotraj gledališko-glasbeno-plesnega programa, se bo tako sukalo ravno okoli tega področja.

Najmlajši bodo lahko spoznavali Plečnikovo in Vurnikovo zapuščino, značilnosti srednjeveškega mesta, arhitekturo današnje Ljubljane ali gradili hiše. Seznanili se bodo tudi z modernimi tiskarskimi tehnikami, se srečali s sodobno umetnostjo, ustvarjali iz reciklažnega materiala pa tudi z gibom, tipom in drugimi čutili raziskovali prostor in se sprehodili po zaodrjih in drugih skritih kotičkih gledališč.

Številne izvirne delavnice

Kot pojasnjuje vršilec dolžnosti direktorja SMG Tibor Mihelič Syed, letošnje teme ni mogoče enostavno uprizoriti ali uglasbiti, ne da bi pri tem zašli že na polje konceptualne umetnosti, zato so pripravili več interaktivnih vodstev in ustvarjalnih delavnic. Otroke in mlade želijo s čim večjim delom programa spodbuditi k raziskovanju in jih iz pasivnih opazovalcev spremeniti v soustvarjalce dogodkov. Letošnji festival ne bo ponudil nobene premierne uprizoritve, bo pa zato več delavnic, ki jih bodo izvedli prvič, še poudarja Mihelič Syed.

Z raznovrstnimi predstavami bodo Bobri zavzeli nekatere najelitnejše odre v prestolnici, od SNG Drama Ljubljana do Cankarjevega doma, z mladinsko opero Pastir pa se jim letos prvič pridružuje SNG Opera in balet Ljubljana. Medtem bosta za filmski program že tradicionalno poskrbela Slovenska kinoteka in Kinodvor. Na slednjem prizorišču bo v času festivala odprta razstava Moj Kino, ki bo otrokom približala zgodovino in pomen kina kot posebnega filmskega prostora. V Kinodvoru znova pripravljajo tudi delovni zvezek Bobrov dnevnik, le da tokrat v nekoliko spremenjeni obliki, prilagojeni osrednjima temama.

Festival se bo sklenil tradicionalno, na Prešernov dan, 8. februarja, v Centru urbane kulture Kino Šiška, ko bo zadnjo besedo imela glasba. Tokratni koncert bo nekaj posebnega, kajti soustvarjali ga bodo vsi udeleženci. Na kakšen način, pa organizatorji še ne želijo razkriti. sk, sta