Raziskovalci Univerze v Cambridgeu so v raziskavo vključili odzive 56.000 Londončanov in sestavili zemljevid tipov osebnosti v 216 poštnih okoliših. Zemljevidi so razkrili območja prestolnice, kjer se gnetejo ekstrovertirani ljudje, območja, kjer je veliko neprijetnih meščanov in takšna, kjer mrgoli ljudi, ki so odprti za nove izkušnje.

Središče Londona dom zelo neprijetnih ljudi

Središče Londona in Westminster sta dom zelo neprijetnih ljudi, ki jim za druge ni mar, pravijo psihologi. To naj bi pojasnjevala v večini visoka poklicna uspešnost ljudi, ki tam živijo. »Ljudje, ki so uspešni, so pogosto zelo neprijetni,« je dejal Jason Rentfrow, psiholog na Univerzi v Cambridgeu, ki je vodil raziskavo.

Ljudje, ki so zelo odprti za nove izkušnje, živijo na območjih, kot sta Islington in Kings Cross. V omenjenih okoliših je pričakovati tudi manjšo stopnjo kriminala, gosto naselitev in večjo etnično in versko raznolikost. Ko se odpravimo iz mesta, odprtost ljudi pada v vse smeri, najbolj izrazito pa v smeti proti vzhodu.

Glede na študijo je na jugozahodu Londona in v Wandsworthu pričakovati ekstrovertirane ljudi, pa tudi čustveno zelo stabilne prebivalce. Tu naj bi bila prisotna tudi višja raven zadovoljstva z življenjem.

Kaj prebivalce mesta najbolj osreči

Raziskovalci so podatke zbirali zato, da bi razumeli, kaj prebivalce mesta najbolj osreči. Študija, objavljena na straneh National Academy of Sciences navaja, da najbolj zadovoljni ljudje živijo na območjih, ki ustrezajo njihovi osebnosti. »Pomembno je, kje živimo, vendar vsako območje ne ustreza vsakemu človeku. Če živite v kraju, ki ima za vas pomembne lastnosti, se lahko vaše splošno zadovoljstvo precej izboljša,« je dejal Rentfrow.

Bolj prijetni in simpatični ljudje živijo in so srečni na obrobju Londona, kjer je tudi več prostora za parke in vrtove. Prav ta primestna območja pa niso tako privlačna za odprte, ustvarjalne ljudi. »Če si zelo odprt, umetnik in ustvarjalen tip človeka, si posledično veliko bolj srečen v delu mesta, ki je bolj raznolik, gosto poseljen, in kjer dobiš veliko spodbude, da nahraniš svojo radovednost,« je povedal vodja raziskave.

Markus Jokela, soavtor študije z Univerze v Helsinkih na Finskem je dejal, da raziskava izpodbija idejo, da je najboljši kraj za bivanje središče mesta. »Večina raziskav je upoštevala predvsem dejavnike, kot so dohodki in nizka stopnja kriminala, in to na zelo širokem geografskem območju, pozabili pa so na individualne razlike v osebnosti ljudi,« je dejal Jokela. »Zato se je navadno izkazalo, da naj bi bili vsi ljudje na določenih mestih enako srečni. To je, kot smo dokazali, zavajajoče, saj je raven sreče odvisna od tega, ali je okolje, v katerem živijo, primerno za njihovo osebnost.«