Vračanje proti vzhodni strani južnoameriške celine se je začelo s 50-kilometrskim prečkanjem puščave, nadaljevalo pa zopet s kamnito podlago in zaplatami drobnega peska. Stanovnik je po težavah z dovodom goriva etapo zaključil na 30. mestu. V skupnem seštevku štiri etape pred ciljem zaseda 27. mesto.

Po zlovešči maratonski etapi iz bolivijskega Uyunija do mesta Iquique v Čilu, ki je v razredu motociklistov terjala kar 15 odstopov, je bila danes na sporedu zadnja letošnja etapa v puščavi Atacama. Dirkaških kilometrov v ogromnih sipinah je bilo približno petdeset, nato pa je sledil letošnjim udeležencev dobro znana vrsta terena - kamenje, skale in droben pesek. Po včerajšnji uvrstitvi na 22. mesto je Miran Stanovnik danes zaključil kot 27. najhitrejši med triindevetdesetimi, kolikor jih je zjutraj krenilo na deveto etapo.

"Etapa se je začela s petdesetimi kilometri lepih sipin, ki so zahtevale polno pozornost pri spremljanju navigacijske naprave, nato pa je sledil trd in kamnit teren s predeli 'feš feša'. Po prevoženih 150 kilometrih, ko sem moral iz zadnje preklopiti na prednjo posodo za gorivo, mi je ugasnil motor. Približno pol ure sem se ukvarjal s tehniko, nakar sem gorivo vlil direktno skozi komoro zračnega filtra in motor je spet stekel. Preostali del etape sem vozil na vso moč in ujel nekaj tekmovalcev, a čutim, da sem porabil preveč moči. Vseeno sem vesel, da se je razpletlo brez večjega zaostanka ali celo odstopa. Do jutri, ko nas čaka še druga maratonska preizkušnja, se bo treba fizično in psihično pripraviti na najhujše. Tukaj v Calami so razmere sila neprijazne. Vetrovno je, povsod nosi droben pesek," je povedal Stanovnik.

V sredo se za motoriste začne še druga in s tem zadnja maratonska etapa in znova bo prišla do izraza vzdržljivost človeka in tehnike.

V konkurenci avtomobilistov je na deveti etapi zmagal branilec naslona Nani Roma. Drugo mesto je osvojil vodilni v skupnem seštevku Katarec Nasser Al-Attiyah, tretji pa je bil Rus Vladimir Vasiljev. Vsi trije so vozniki minijev.