Besna kot ris je bila Tina Maze po zadnjem slalomu svetovnega pokala pred desetimi dnevi v Zagrebu. Peto mesto namreč ni uvrstitev, ki bi jo zadovoljila. Čeprav je januar mesec hitrih disciplin, je zavihala rokave ter se slalomu posvetila bolj, kot je bilo v načrtih. Trud je bil poplačan, saj se je včeraj v Flachauu pred številnimi navijači znova povzpela na zmagovalne stopničke, potem ko je zaostala le za Frido Hansdotter. Švedinja je z drugo zmago v karieri (enajstkrat je bila druga) povečala prednost v slalomskem seštevku svetovnega pokala, saj Mikaela Shiffrin zaostaja za 41 točk, Tina Maze pa 46.

»Občutki so res krasni. Ker sem imela v nogah določen trening slaloma, sem bila samozavestna in sem lahko napadla,« je po razglasitvi rezultatov v ciljni areni odgovarjala Tina Maze, potem ko so za njo hrvaški navijači neprestano klicali njeno ime ter prepevali: Kdor ne skače, ni Slovenec! »Nisem spremljala, kaj se dogaja pred menoj. Slišala sem le, da je Mikaela prevzela vodstvo z majhno prednostjo, zato sem vedela, da ni izpeljala kakšne nore vožnje. Napadla sem in se mi je izšlo,« je sijala od navdušenja Črnjanka, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala povečala prednost na 242 točk.

»Pred tekmo smo tvegali. Uporabili smo novost. Tina je vanjo verjela in obnesla se je,« je enega ključev do uspeha pojasnil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze. »Ne drezajte, ker vam ne bom zaupal odgovora. Gre za majhne skrivnosti v naši ekipi, zaradi katerih je Tina tako uspešna. Dejstvo je, da je bila Tina včeraj prava, da je imela odličen pristop ter da je dosegla nov vrhunski rezultat,« je sklenil Massi.

Flachau je lačen organizacij tekem svetovnega pokala, saj je stežka preživljal šestletno tekmovalno sušo, ki je trajala od leta 2004 do 2010. Avstrijci so v tem času v solnograški center, ki slovi po Hermannu Maierju, vložili milijone evrov. Osredotočili so se predvsem na ženske slalomske preizkušnje, saj je bil to edini način, da se redno pojavljajo v alpskem smučarskem koledarju. Pred 12. januarjem 2010 so napovedovali, da bo na ženskih slalomih v Flachauu enak spektakel kot na moških v pol ure oddaljenem Schladmingu. Dosedanjih pet izvedb, vštevši z včerajšnjo, je pokazalo, da Flachau postaja klasika (včeraj se je zbralo 14.800 gledalcev, kar je nov rekord), primerjave z bližnjim štajerskim središčem pa so vendarle pretirane in odvečne.

Če se avstrijske pokrajine razlikujejo po blišču številnih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju, imajo Avstrijci že desetletja skupno točko. Tamkajšnji novinarji imajo namreč vselej polne roke dela, saj praviloma poročajo o vrhunskih uvrstitvah svojih predstavnikov. Neavstrijci jih ne zanimajo. V preteklosti se je že zgodilo, da so elektronski mediji z ženskih tekem poročali le o uvrstitvah Avstrijk, »pozabili« pa so povedati, da je zmagala Slovenka. Taista Tina Maze se niti enkrat samkrat ni pojavila v medijih kot favoritinja za visoka mesta, njen včerajšnji odgovor z dejanjem pa je bil najlepši možen. Mikaele Shiffrin sicer glede na zadnji dve prepričljivi zmagi pred preizkušnjo v Flachauu niso mogli prezreti, sicer pa so glavno slavo vzele Avstrijke. Največ se v zadnjem času v medijih pojavlja Bernadette Schild. Mlajša sestra najuspešnejše slalomistke v svetovnem pokalu vseh časov Marlies Schild sicer po slalomskih uspehih zaostaja za Kathrin Zettel, Nicole Hosp in Michaelo Kirchgasser. Medijsko kilometrino si za zdaj nabira predvsem na račun privlačnejše zunanjosti od sotekmovalk. To je mogoče sklepati na podlagi dejstva, da v intervjujih ne nastopa v smučarskih kombinezonih, temveč civilnih oblekah.

Izidi: 1. Hansdotter (Šve) 1:49,59, 2. Maze (Slo) + 0,61, 3. Shiffrin (ZDA) + 0,63, 21. Bucik + 3,45, 36. Lavtar (obe Slo), svetovni pokal, skupno (po 15 tekmah): 1. Maze 857, 2. Shiffrin 605, 3. Fenninger (Avs) 487, 60. Drev 36, 63. Štuhec 30, 83. Bucik 15, 98. Lavtar 7, 106. Ferk in Brodnik po 2, slalom (po 6 tekmah): 1. Hansdotter 420, 2. Shiffrin 379, 3. Maze 374, 41. Bucik 15.