Na prvenstvu bo nastopilo 24 reprezentanc, od tega kar 15 iz Evrope. Pri tem velja omeniti, da je Mednarodna rokometna zveza (IHF) tokrat izdala tudi tri povabila, ki so ga prejele reprezentanca Nemčije, Islandije in Saudske Arabije. Večina rokometnih strokovnjakov se tako strinja, da bo tokratno prvenstvo eno najbolj izenačenih in najkvalitetnejših.

Reprezentance so sicer porazdeljene v štiri skupine s po šestimi ekipami, v osmino finala pa se bodo iz vsake skupine uvrstile štiri najboljše. Izbranci slovenskega selektorja Borisa Denića bodo nastopili v skupini A, njeni nasprotniki pa bodo Španci, Belorusi, Brazilci, Čilenci in domačini Katarci.

Za organizacijo kar 200 milijonov evrov

Slednji pri organizaciji prvenstva vsekakor niso skoparili, saj so vložili kar 200 milijonov evrov – največ v tri popolnoma nove dvorane, v katerih bodo odigrane vse tekme prvenstva. V mestu Lusail, ki je od Dohe oddaljeno približno 20 kilometrov, so zgradili Lusail Areno, ki sprejme 15.300 obiskovalcev, medtem ko se preostala dva objekta – Ali Bin Hamad Al Attiya Arena in Duhail Arena – nahajata v Dohi in sprejmeta 7.700 oziroma 5.500 obiskovalcev. Rokometašem bodo sicer med drugim na voljo tudi štiri dvorane za trening, bazeni, telovadnicami in medicinskimi centri.

Organizatorji prisegajo na uporabo najmodernejše športne tehnologije

Katarci se sicer tudi hvalijo, da bo v času prvenstva uporabljena najmodernejša športna tehnologija. Še posebej ponosni so na tako imenovano tehnologijo imenovano »smart stadium«, ki bo povezovala vsa tri prizorišča in predčasno odkrivala morebitne težave. »To bo eden najbolje medsebojno povezanih športnih dogodkov, ki jih je kdajkoli gostila ta regija. Prek našega operacijskega centra bomo imeli dostop in nadzor nad vsemi informacijami,« je zatrdil vodja informacijsko tehnološkega odbora Meshaal Ali Al-Ruwili.

S pomočjo tehnologije bo delo pošteno olajšano tudi vodstvom reprezentanc, saj bodo prejela po več tabličnih računalnikov opremljenimi s posebnim programom za snemanje tekem. Z njihovo pomočjo bodo lahko analizirali tekmece in tako eliminirali potrebo po uporabi DVD-jev. Organizatorji obljubljajo, da bodo reprezentančnim taborom vse informacije v povezavi s tekmami na voljo že 30 minut po koncu srečanj, v veliko pomoč pa bodo tudi igralcem, ki bodo želeli natančneje preučiti svojo predstavo na igrišču.

»Uporaba tabličnih računalnikov za snemanje in povratne informacije smo razvili v Katarju. Verjamemo, da bo IHF inovacijo uporabljal tudi na prihodnjih prvenstvih. Naša prizadevanja na področju informacijske tehnologije bodo pustila močno zapuščino za vse prihodnje športne dogodke v Katarju in drugod po svetu,« je še pristavil Al-Ruwili.