Potem ko spomladi ekipa Tine Maze in Pini nista našla skupnega jezika za nadaljevanje sodelovanja, se je trener, ki domuje v italijanskem delu Švice, vrnil na položaj strokovnega komentatorja RSI. Potem ko je na prvi tekmi sezone svetovnega pokala v Söldnu bolj malo govoril o najboljši slovenski športnici, je bilo v Bad Kleinkirchheimu mogoče občutiti, da je preteklo dovolj Save za odkrit pogovor o bližnji preteklosti. Da ima Pini na nekaj mesecev dela s Slovenijo nepozabne spomine, dokazuje njegov videz. Na glavi nosi trak slovenske olimpijske reprezentance. »Nosil ga bom toliko časa, dokler bo tekmovala Tina Maze. Spominja na nepozabne trenutke in uspehe,« pravi Mauro Pini, s katerim smo se pogovarjali med čakanjem na razplet superveleslalomske preizkušnje.

Torej boste nosili trak na glavi še nekaj sezon...

Res? Ni problema. Kot sem rekel, dokler bo tekmovala Tina. Nepozabnih spominov je toliko, da se jih z lahkoto in veseljem spominjam še dalj časa.

Delo, ki ga opravljate kot strokovni komentator, in trenersko delo se povsem razlikujeta. Kako bi ju lahko primerjali?

Velika razlika v strokovnem znanju, ki ga delim s televizijskimi gledalci, je, da moram pojasniti, kaj se dogaja na smučišču, širšemu spektru ljudi. Kot trener namreč sodeluješ le z nekaterimi posamezniki, ki so strokovno podkovani. Navsezadnje pa se v obeh primerih pogovarjamo o alpskem smučanju.

Kako komentirate približno polovico ženske sezone svetovnega pokala?

S tehničnega vidika izstopajo tri do štiri alpske smučarke. Tina Maze je videti zelo stabilna in mislim, da se boste po koncu sezone Slovenci veselili novega izjemnega uspeha, ko bo vaša smučarka osvojila veliki kristalni globus skupne zmagovalke svetovnega pokala.

Kje so v tej sezoni največje prednosti Tine Maze pred tekmicami?

Njena vsestranskost, na podlagi katere lahko zmaga v vseh disciplinah, je izjemna. Užitek jo je spremljati od zunaj, znotraj pa striže krila tekmicam. Izjemno pomembni so njeni najvišji cilji, na podlagi katerih si želi zmagati na vsaki tekmi. Največji napredek v tej sezoni je Tina naredila z dejstvom, da je lahko na tekmah svetovnega pokala tudi peta ali šesta. To so izjemni dosežki, na podlagi katerih zbira točke. Te odlike v preteklosti ni imela in tudi zaradi nje je v tej sezoni tako uspešna.

Kakšna je po vašem mnenju prihodnost ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju?

Skrb vzbujajoča. Večina reprezentanc je zaradi ekonomskega položaja v družbi precej obubožanih. Z drugimi besedami lahko rečem, da večina ekip ne more držati stika z najbogatejšimi reprezentancami. Razlika se najbolj odraža pri hitrih disciplinah. Če boste podrobno analizirali rezultate, se boste prepričali, da so že dolgo z naskokom najboljše Avstrijke, Švicarke in Američanke. Torej smučarke, ki prihajajo iz držav, kjer imajo možnost vlagati v šport in zagotoviti svojim reprezentantkam dobre razmere za trening. Poleg tega se bosta v bližnji prihodnosti od svetovnega pokala poslovili tako prepoznavni imeni, kot sta Lindsey Vonn in Tina Maze. Sprašujem se, kam bo šla karavana po tem? Mednarodna smučarska federacija bi morala nemudoma sprejeti določene ukrepe.

Vrnimo se v bližnjo preteklost, na vaše uspešno sodelovanje s Tino Maze. Kako resni so bili razgovori za podaljšanje sodelovanja?

Zelo resni. Vzel sem si mesec dni časa, da sem se odločil o svoji prihodnosti. Pred dvema letoma sem obljubil družini, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da bom z njo preživel več dni. Ta obljuba je bila jeziček na tehtnici moje odločitve, da sem se vrnil na švicarsko televizijo.

Ko ste začeli sodelovati s Tino Maze, ste dejali, da potrebuje nasmešek na obrazu. Kako ste ji pri tem pomagali?

To smo naredili z energijo. Zelo malo smo se pogovarjali o alpskem smučanju. Bolj o njenih občutkih, sicer pa je bila v ospredju pozitivna misel na skupni cilj – uspeh v Sočiju.

Kdaj se je pred Sočijem zgodil odločilni trenutek, ko ste vedeli, da ste po turbulentni sezoni Tine Maze na pravi poti?

Tinina zmaga v Cortini d'Ampezzo je bila gotova zelo pomembna, morda celo najpomembnejša.

Delo v ekipi Tine Maze je zelo stresno. Kako ste se spopadli s pritiski?

Pritisk je del igre. Nikoli se ga ne bojim. Če zaupaš v svoje delo, veš, da si na pravi poti. Veš, da bodo prišli tudi rezultati ter uspehi. In tako smo funkcionirali.

Kakšni so vaši spomini na praznovanje zgodovinskih uspehov na Kongresnem trgu v Ljubljani?

Zelo emocionalni. Čeprav trenutno z ekipo Tine Maze ne sodelujemo, smo skupaj spisali pravljico, ki je nihče od nas ne bo nikoli pozabil. Tudi praznovanje je bilo nepozabno.

Na samih prizoriščih tekem pa še vedno izmenjujete mnenja s Tino Maze in njeno ekipo, mar ne?

Seveda. V Bad Kleinkirchheimu smo denimo spali v istem hotelu. Videvamo se po vsem svetu in se pogovarjamo.