Turnir v treh danskih mestih (Odense, Aarhus, Aalborg) s štirimi udeleženci bližnjega SP v Katarju so Slovenci začeli z visokim porazom proti gostiteljem. Proti aktualnim evropskim in svetovnim podprvakom Dancem je selektor Boris Denič na tribuni pustil oba Uroša: kapetana Zormana (na dan tekme je praznoval 35. rojstni dan) in poškodovanega krožnega napadalca Bundala, ki trenira po posebnem programu. Oslabljeni Slovenci (Skok, Škof, Prošt, Kavtičnik 3, Natek 5, Cehte 2, Dolenec 5, Špiler 1, Miklavčič, Skube 2, M. Žvižej, L. Žvižej 2, Blagotinšek 1, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 2, Bombač 2) niso bili kos gostiteljem v nobenem elementu igre, že ob polčasu so imeli osem golov zaostanka, že sredi prvega dela igre pa se je poškodoval prvi levi zunanji igralec Klemen Cehte, ki mu je počila mečna mišica.

Že pred drugo tekmo proti Švedski so se v domovino vrnili Cehte, Bundalo in Zorman, ki je zbolel, tako da je imel Denič na razpolago le še 16 igralcev. Švedi, nasprotniki Slovenije v kvalifikacijah za EP 2016 na Poljskem, so bili pretrd oreh za Slovence, uničila pa sta jih Anderssona: vratar Mattias je zbral 17 obramb, Kim pa je bil s sedmimi zadetki – skupaj z Draganom Gajićem – prvi strelec tekme. Na začetku drugega polčasa je bila tekma pri izidu 15:15 za nekaj časa prekinjena, kajti zaradi močnega naliva je streha v dvorani Gigantium Arena v Aalborgu začela puščati, pa tudi v igri Slovenije (Skok, Škof, Prošt, Kavtičnik 1, Natek 4, Dolenec 2, Špiler, Miklavčič, Skube, M. Žvižej, L. Žvižej 4, Blagotinšek, Bezjak 2, Kozlina, Gajić 7, Bombač 3) je kapljalo in curljalo na vse strani, tako da je bil poraz neizbežen.

Pred včerajšnjo zadnjo tekmo proti Islandiji se je zdravniški bilten razširil še za dva pacienta – Sebastiana Skubeta in Jureta Natka. Vseeno so Slovenci proti Islandcem, ki so nam skupaj z Belorusi v lanskih kvalifikacijah preprečili uvrstitev na EP na Danskem, vodili večji del tekme v Aarhusu. Na začetku drugega polčasa so imel dvakrat prednost petih zadetkov (nazadnje pri 24:19 v 37. minuti), a so jih nasprotniki ujeli pri 28:28. Sedem minut pred koncem je bilo 31:29 za Slovenijo, a so sledili trije zaporedni zadetki Islandije, na začetku zadnje minute pa je izenačil Vid Kavtičnik (32:32). V zadnjem islandskem napadu sta sodnika po prekršku Slovencev (Skok, Škof, Prošt, Kavtičnik 4, Dolenec 4, Špiler 2, Miklavčič, M. Žvižej 6, L. Žvižej 1, Blagotinšek 2, Bezjak 3, Kozlina 1, Gajić 7, Bombač 2) štiri sekunde pred zadnjim znakom sirene nepričakovano ustavila čas, Aron Palmarsson je nato streljal po samostojnem prodoru, a je vratar Matevž Skok z obrambo preprečil poraz.

»Proti Dancem smo doživeli učno uro rokometa in za slabo predstavo ni opravičil. Bili smo razglašeni, nezbrani, vsak je igral zase, v obrambi smo bili preveč mehki, saj nismo storili skoraj nobenega pravega prekrška... A bolje je, da smo takšno klofuto dobili že na prvi močni tekmi, fantje pa naj se zamislijo nad sabo in svojo igro,« je bil jezen selektor Boris Denič. »Proti Švedski smo po solidnem prvem polčasu povsem padli v drugem, ko smo spet pokazali številne slabosti. Čeprav sem moral tako proti Švedski kot Islandiji ves čas rotirati vse igralce, ki sem jih sploh še imel na razpolago, je bila zadnja tekma vsaj za odtenek boljša od prvih dveh. A to je še daleč od tistega, kar želim in pričakujem od fantov, čeprav so delno opravičljiv razlog številne zdravstvene težave. V svoji trenerski karieri, niti klubski niti reprezentančni, še nisem imel toliko poškodovanih in bolnih igralcev,« pravi Denič, ki naj bi danes objavil seznam 17 potnikov za sredino potovanje v Katar.

Izidi, 1. krog: Danska – Slovenija 36:26 (19:11), Švedska – Islandija 30:24 (14:10), 2. krog: Slovenija – Švedska 23:29 (14:13), Danska – Islandija 29:30 (17:18), 3. krog: Slovenija – Islandija 32:32 (18:15), Danska – Švedska 28:19 (15:7), končni vrstni red: Danska in Švedska po 4, Islandija 3, Slovenija 1.