V tej sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju zima znova kaže svoj nepredvidljiv obraz in posledično svojo moč. Po Semmeringu je v tej sezoni plačal davek brez izvedbe tekem še drugi avstrijski organizator, tokrat Bad Kleinkirchheim. Tina Maze je imela na avstrijskem Koroškem veliko navijačev, ki pa je po dveh uspešno izvedenih treningih niso videli na delu na tekmi, saj sta bila odpovedana tako sobotni smuk kot nedeljski superveleslalom. Veliko ameriških novinarjev, ki so prišli v Avstrijo, da bi pospremili zgodovinski mejnik Lindsey Vonn (z 62. zmago v svetovnem pokalu bi ujela še vedno najuspešnejšo Annemarie Moser-Pröll), je Bad Kleinkirchheim zapustilo razočaranih.

Vihar Felix, kot so ga poimenovali Avstrijci, je v petek ponoči na prizorišču potrgal zaščitno ograjo, premikal televizijske bokse... Za seboj je pustil opustošenje, v Bad Kleinkirchheimu pa so posledično v soboto dopoldan razglasili rdeči alarm, saj je bilo gibanje po zimskem središču nevarno. Organizatorji so boj z vremenom izgubili, zaradi visokih temperatur pa je bil ogrožen tudi včerajšnji superveleslalom. »Na progi je pobralo 15 centimetrov snežne podlage,« je povedal Peter Pertl, predsednik organizacijskega komiteja, potem ko je bilo s prostim očesom mogoče spremljati, kako se sneg topi v vodo. Petsto prostovoljcev je na progi garalo vso noč ter po dveh prestavitvah včeraj vendarle pripravilo teren, na katerem bi bilo mogoče izpeljati superveleslalomsko tekmo. A je bilo na progi le enajst tekmovalk, po naslednjih prekinitvah, vse močnejšem sneženju, vse slabši vidljivosti in močnem vetru, ki se je bohotil z dvigovanjem reklamnih panojev, pa so organizatorji popoldan dokončno izgubili boj z vremenom.

»Ni prijeten občutek, ko ti smučanje dobro uspe, ko vodiš, potem pa je tekma odpovedana. A je po vsem, kar se je dogajalo na prizorišču, tako tudi prav,« so bile prve besede v ciljni areni Daniele Merighetti, vodilne smučarke med enajstimi nastopajočimi, med katerimi ni bilo nobene Slovenke. »Kljub temu sem lahko zadovoljna, da sem pred največjo domačo tekmo pokazala, da sem v zelo dobri formi. Kot veste, sem prav v Cortini dosegla doslej svojo edino zmago svetovnega pokala, tako da z nestrpnostjo pričakujem naslednje preizkušnje,« je še povedala Italijanka.

Ghirardi: Iščem majhne detajle

Andrea Massi je z mislimi venomer korak naprej, kar je potrdil včeraj, ko se je po odpovedi tekme spustil v dolino. Zato mu odpoved tekem v Bad Kleinkirchheimu ni vzela preveč energije, saj je v svoji glavi že sestavljal mozaik današnjega slalomskega treninga pred jutrišnjim večernim spektaklom v Flachauu. »Upanje na uspešno izvedbo superveleslaloma je bilo prisotno. Avstrijci so kljub težkim razmeram dobro pripravili teren. Tudi vidljivost je bila primerna. Problem so bili koli, ki so bili postavljeni pod takšnim kotom, da so sunki vetra nagajali,« je pojasnil Andrea Massi, čigar zunanji videz je bil presenetljivo drugačen kot v preteklih sezonah. Dolgoletno kapo, ki je posledično postala legendarna, je namreč zamenjal z novo, tako da lahko laiki že navzven vidijo, da je član ekipe Tine Maze.

Korošica v tej sezoni dosega vrhunske rezultate v vseh disciplinah tudi zaradi dejstva, ker trenira več od tekmic. »Imamo znanje in srečo, da znamo predvideti naslednje korake. Tako je Tina dva dneva po smuku vadila še slalom, kar je zelo pomembno pred jutrišnjo tekmo v Flachauu. Pomembna bo današnja vadba, ko bomo skušali trenirati v bližini prizorišča,« pravi Massi in zaključuje: »Ekipa Tine Maze ima srečo, da ima v eni sezoni tri domače tekme. To so Maribor, Cortina d'Ampezzo in St. Moritz. Torej prizorišča, ki si v svetovnem pokalu sledijo drugo za drugim. Drži, tudi Zagreb je na neki način domači slalom. Še prej pa nas čaka slalom v Flachauu. Želje? Ena, dva, tri.«

Trener Valerio Ghirardi včeraj po prihodu s hriba ni realiziral smučanja najboljše slovenske športnice, temveč je v nekaj stavkih predstavil svoj del zgodbe v celoti uspehov Tine Maze: »Moja naloga v ekipi je, da ostanem miren ter iščem rešitve v majhnih detajlih. Tina je zelo močna oseba, je odlično fizično pripravljena, vendar pa je hkrati izjemno obremenjena. Naša naloga je, da jo skušamo razbremeniti, da ji damo takšne informacije, ki jih potrebuje, ter da živimo za njene uspehe. Da ji pripravimo vse pogoje, da na tekmi zmaga in ne dosega uvrstitev na četrta in peta mesta, ki jih sicer cenimo. Če se to zgodi, iščemo napake in jih skušamo izboljšati. Zavedamo se, da je v sezoni veliko vzponov in padcev, zato skušamo biti karseda dobro pripravljeni. Trenutno je naša naloga, da se osredotočimo na naslednje preizkušnje.«

Tina Maze lahko spala do devetih

»Glede na to, da so organizatorji sobotni smuk odpovedali hitro, je bil dan dokaj neobičajen, redek na prizoriščih tekem svetovnega pokala. Po zajtrku ni sledil običajen ritual priprave na tekmo, ampak sem se lahko odpravila nazaj v sobo in spala do devete ure. Imela sem torej normalen dan običajnih ljudi, v katerem sem se lahko spočila. Takšne dneve pričakujem in se skušam čim bolje napolniti z energijo. Takšne stvari je treba sprejeti. Bolj mi je žal za včerajšnjo odpoved. Predvsem zaradi številnih navijačev. Na startu smo ob številnih prekinitvah s smučarkami uživale, se sproščeno pogovarjale,« je svoje občutke konca tedna strnila Tina Maze, ki je bila najbolj vesela, da je po Zagrebu našla nekaj svežine. »Razočaranja so sestavni del športne kariere. Ko pridejo, jih je treba sprejeti in nanje čim bolje odreagirati. Tako je bilo v Zagrebu, kjer sem si želela boljše uvrstitve od solidnega petega mesta, a se vnovič prepričala, kako težko je slediti specialistkam v posamezni disciplini. V smukih je drugače, saj je časa za pripravo več. Zelo veliko mi pomeni, da smo v Bad Kleinkirchheimu opravili dva treninga, da sem dobila občutke nazaj, četudi sta odpadli tekmi,« pravi Črnjanka.

Višja sila je preprečila, da točkovni zbir Tine Maze ostaja enak, da se giblje v pravljičnih številkah pri 777. Točkovni zalogaj pred tekmicami je za zdaj varen. »Seveda kdaj pomislim tudi na boj. A se ves čas zavedam, da je v vsakem trenutku najpomembneje, da držim visok tempo do konca sezone. Le na takšen način bom lahko namreč dosegla uspehe. Tudi na svetovno prvenstvo pomislim. Dotlej imam še zelo veliko dela. Vse bo prišlo ob pravem času,« je sklenila Tina Maze.