»Kakšna taktika neki? Nič. Zapodila sem se s starta in potem v glavi odštevala metre do cilja. Vmes sem razmišljala le to, da bom hitra in me ne bo pobralo. Ko sem pritekla na vrh najtežjega vzpona, sem začela sprintati nazaj v dolino na stadion. Garala sem do zadnjih metrov,« je Alenka Čebašek preprosto in slikovito opisala tek na četrti etapi tekaškega toura v Toblachu. V starodobni ženski tekaški disciplini pet kilometrov klasično, kar je preprosto bitka z uro, je z 22. mestom in 52 sekundami za nepremagljivo kraljico Marit Bjoergen znova dobila zagon. Večer prej je v jezi in razočaranju še razmišljala, da bi šla kar domov. »Ah, to o odhodu domov sem rekla kar tako. No, jutri še grem v smučino, potem pa ne verjamem, da me bo trener Marko Gracer prepričal. Moram premisliti, ali ima smisel vztrajati in lesti na smučišče Alpe Cermis v nedeljo. Ugotavljam pa, da je počutje vse boljše in morda sem na Tour prišla bolj utrujena in v slabšem stanju, kot sem zdaj,« je povedala Čebaškova.

Nihanja, kakršna doživlja 25-letna Blejka, so nekaj normalnega za ritem vsakodnevnih brutalno zahtevnih preizkušenj. Še posebno če se kot pri Blejki z veliko amplitudo mešajo pozitivni in negativni pripetljaji, kot je padec in smola z vremenom drugi dan v Oberstdorfu. Dosežek na včerajšnji klasiki nedaleč od zadnjih slovenskih kozolcev pri izviru Drave v Pusterški dolini je v skladu z uspešnim trendom sezone. Nanizala je že deset uvrstitev med trideseterico v 13 tekmah. Za slovenske tekačice lep niz konstantnosti dosežkov, ki jih je zmogla le Petra Majdič, to zimo pa jih uspe nizati le še elitni norveški sekstet s kraljico Marit Bjoergen (88 zmag v karieri), princeskama Therese Johaug in Heidi Weng, ki je bil znova na odru, in še nekaj posameznic z Justyno Kowalczyk na čelu, ki je bila v skladu s slovesom šampionske specialistke za klasiko najbliže norveškemu trojčku.

Če je bila včerajšnja preizkušnja kratka ura resnice, je današnja zasledovalna tekma (15 km drsalno) tip zasledovanja z več (kolesarske) taktike. Če bo pri tekačih prva četverica s Pettrom Northugom, rojakom Martinom Sundbyem, Rusom Evgenijem Belovom in Švedom Callom Halfvarssonom startala tesno skupaj in eden od vrhuncev Toura žal zaradi pomanjkanja snega ne bo na klasični trasi med Cortino in Toblachom, ženska etapa ne obeta velike drame. Marit Bjoergen, ki je nanizala že štiri zmage zapored, bo startala daleč spredaj. Ob tem bodo organizatorji s tehničnim delegatom FIS Urošem Ponikvarjem vse tekačice z več kot štiriminutnim zaostankom spustili na progo hkrati.

Mimogrede še nekaj o značaju Alenke Čebašek. Je zgodba o tem, da je edina in prva tekačica v zgodovini, ki se doslej ponaša z »rumenim« kartonom. Tako je predsednik panoge Janez Vodičar označil opomin, ki ga je dobila zaradi neopravičenega izostanka z novinarske konference. Odgovorni na smučarski zvezi so jo pripravili le dan po tekmi v Davosu in temo navezali na Tour de Ski, ki se je sicer začel skoraj dva tedna pozneje. Namesto da bi bili funkcionarji z Vodičarjem na čelu vsaj modro tiho in tekačici, ki rešuje slovensko čast sedme tekaške nacije na enem od vrhuncev zime, pogledali skozi prste, to razlagajo okoli, kot da bi šlo za najbolj pereč problem v slovenskem smučarskem teku. »Ker 'talajo' kartone, sem pošteno jezna. Termin, ki so si ga izmislili, je bil daleč od tega, da bi bil prilagojen nam tekačicam, ki smo se ponoči tega dne po šestih tednih vrnile domov. Vedno sem dosegljiva, če me kdo potrebuje, vendar nalagati dodatne utrujajoče obveznosti v skrajno nerazumljivem terminu ni bila dobra zamisel,« je opozorila diplomirana varstvoslovka.